22 juni 2014

goed economisch nieuws van de afgelopen week


De situatie in Irak en Syrië is vreselijk, maar lijkt niet echt verder uit de hand te lopen. ISIS is niet zo sterk en verliest populariteit onder de bevolking, terwijl de VS nu in actie komt ISIS met geweld te bestrijden. In de Oekraïne lijkt een en ander eveneens niet te verslechteren. Poetin wil de situatie in Oost Oekraïne onstabiel houden, maar kennelijk niet militair ingrijpen.

Het belangrijkste financiële nieuws kwam van de FED. Angsten over uitlatingen à la Carney, toespelingen over zorgen over inflatie werden niet bewaarheid. Yellen is een flapuit en daardoor heeft men geloof in wat ze vertelt: inflatie is geen probleem, de laatste cijfers bevatten ruis, we kijken alleen naar PCE (personal consumer expenditure inflation) en die mag gerust 2,5% worden. Die PCE is gemiddeld 0,3% lager dan de gewone CPI en de laatste tijd zelfs meer. Nee, daar ligt Yellen niet wakker van. De beurzen vond ze niet te duur. Ze had geen reden om niet royaal te blijven. Een en ander is nu wel data dependent geworden, maar er moet heel wat gebeuren om de FED op een ander spoor te zetten.

Het economische nieuws in de VS is ook goed. Door de koude winter is het vertrouwen in groei danig op de proef gesteld. De verwachte groei van de investeringen in vooral de bouw is voor 2014 flink teruggeschroefd. Daarom is het meevallend dat het sentiment van de huizenbouwers (NAHBMI) flink is verbeterd afgelopen mand en ook dat de groei van het bedrijfskrediet weer flink aan het aantrekken is na toch wel een fikse val tijdens polar vortex tijd (plaatje Joe Wiesenthal via a Dash of Insight)

Dit en de verbetering van de groei is in lijn met de sterke verbetering van het vertrouwen NFIB van midden- en kleinbedijf dat eindelijk niet langer op recessieniveau staat. De leading indicators verbeteren nog steeds elke keer kerig. De voorlopers van de ISM, de Phillyfed en Empire State Survey waren mooi omhoog. Ook de groei van de industriële productie viel mee.
In China is men alle zeilen bij aan het zetten om de economische groei op 7,5% te krijgen via selectieve monetaire verruiming en infrastructuurinvesteringen. De export lijkt ook weer op gang te komen. De Citigroup Economic Surprises Index is na een enorme daling nu enorm aan het stijgen. De cijfers komen weer wat vriendelijker binnen. De groei zal daarom echt wel iets verbeteren in de komende paar kwartalen.
In Japan viel de Tankan erg mee, men had een grote klap verwacht vanwege de BTW-verhoging, waardoor flink wat uitgaven naar voren zijn gehaald. De derde pijl van Abenomics lijkt toch echt tot voorstellen te gaan komen in de vorm van lagere belastingen voor bedrijven en vrouwen (womenomics), al gebeurt er niets aan hervomingen in de landbouw (boeren zijn zeer machtig in de LDP, dus dat had ieder normaal denkend mens kunnen zien aankomen).
 
Goede ideeën worden nog steeds goed beloond. een app die eenvoudig yo naar de juiste kennissen stuurt is natuurlijk minstens $ 1 miljoen waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten