19 juni 2014

de hogere olieprijzen en ISIS


Beurzen pruttelen langzaam omhoog met uitzonderlijk weinig volatiliteit. ISIS maakt voorlopig meer de olieloze woestijnen onveilig dan de beurzen. De troepenmacht is slechts 12.000, dat moet de regering van Irak toch kunnen bestrijden.

Er beginnen ineens toch wel erg veel verhalen te komen dat de olie- en gasprijs de komende jaren flink omhoog moet. Het extra aanbod van olie in de komende jaren moet komen uit vooral fracking en Irak. ISIS belemmert de benodigde investeringen in de komende tijd behoorlijk. De groei van de productie van olie in de VS zwakt iets af. Het geloof in piekolieproductie is terug aan het komen. Groei in de VS boven 2% is te veel. Dan dreigt de vraag naar olie sneller te groeien dan de productie. Gasprijzen moeten minstens $ 6,50 te zijn om fracking buiten het Bakkenveld goed op gang te krijgen. De burgeroorlog in Irak en Syrië beginnen wel psychologisch door te werken in meer angst voor hogere olieprijzen. Men gelooft weer in de stijging op lange termijn.
Een paar jaar geleden zag men in de toekomst duidelijk hogere prijzen voor olie, nu duidelijk lager. Dat lijkt wel erg overdreven (eens met Longson van MS)
Elon Musk probeert hier een stokje voor te steken door op zeer grote schaal zonnepanelen en batterijen te gaan produceren. Ook geeft hij technologie vrij om de markt voor elektrische auto’s groter te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten