18 juni 2014

duurste postzegel ter wereld geveild voor lager dan verwacht bedrag van $ 9,5 miljoen

De enige postzegel waarvan er maar één van is (hoofdnummer), is gisteren geveild. De taxatie was $10 tot $20 miljoen. De opbrengst was inclusief opcenten echter slechts een luttele $ 9,5 miljoen, terwijl men aannam dat de rijkste 0,01% hier toch echt veel en veel meer voor over zou hebben. De Chinezen hielden kennelijk niet van dit kapotte zegeltje (alle vier hoeken ontbreken). Toch was het opnieuw verreweg het hoogste bedrag ooit voor een postzegel betaald.
Het is een postzegel uit 1856 van Brits Guyana. De afgelopen jaren heeft het land zeer vele duizenden postzegels uitgegeven en wordt daarom steeds meer gemeden door filatelisten.

De postzegel komt uit de nalatenschap van een nazaat van Dupont die het zegeltje in 1980 op de kop tikte voor $ 935.000, ook een record voor die tijd. Dupont overleed in 2010 in gevangenschap, hij was een gek geworden fanatieke postzegelverzamelaar, die in 1996 de Olympisch gelauwerde worstelkampioen Schultz doodschoot, na hem vele jaren gesponsord te hebben. Daarom gaat de opbrengst van de zegel naar die familie en niet naar de familie Dupont (na vier jaar strijd over de erfenis moesten de Duponts in het stof bijten).

in 1935 probeerde de Engelse koning de zegel te kopen, maar hij bood te weinig. In 1922 verkocht Frankrijk de zegel in het kader van herstelbetalingen door Duitsland, dat de zegel in een Berlijns museum had liggen sinds de dood van de vorige eigenaar, de steenrijke baron Philippe de Ferrari, de grootste postzegelverzamelaar van zijn tijd (nu is dat het Engelse koningshuis).

De zegel werd in 1872 ontdekt tussen de post bij zijn ouders in Brits Guyana en voor enkele shillings verkocht. In 1878 ging hij naar Ferrari.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten