25 juni 2014

Is de FED behind the curve?


De markten hebben bijzonder weinig om handen om zich eens flink druk over te maken. De cijfers over de economie geven aan dat bijna alles de goede kant in hobbelt, niet te snel en weinig echte dissonanten. Zelfs in China gaat het weer wat beter en ook de Amerikaanse huizenmarkt zakt niet verder weg maar herstelt opnieuw. En dan Poetin, die ziet zijn doelen eenvoudig bereikt: hij mag de Krim houden, kan het Oosten van de Oekraïne eenvoudig destabiliseren en houdt daarmee een flinke vinger in de pap aldaar. Het Westen kijkt wel uit om de Oekraïne tot de Navo toe te laten.Irak? Zo sterk is ISIS nu ook weer niet. Als die de oliebelangen te veel raken worden ze opgeruimd en daarom zullen ze wel uitkijken.

Dus dan maar iets anders om over te piekeren: inflatie.

Er komt weer wat inflatieangst, men haast zich wel te roepen dat het angst is, geen inflatieprobleem.
Yellen is de FED behind the curve aan het maneuvreren met al die ontkenning van een stijgende inflatie.

Lonen zullen niet stijgen, omdat de participatiegraad zo laag is. Dat is een geloofwaardige uitleg van iets onwaarschijnlijks, precies zoals voorgeschreven op het laatste seminar van Jackson Hole. De FED mag gerust een tijd te royaal zijn, de rekening komt toch pas rond 2020 of later.
Maar het brengt de pennen in beweging, men komt op de proppen met plaatjes dat de lonen wel zullen stijgen, bijvoorbeeld het verband met de NFIB.

Obama doet zijn best de minimumlonen omhoog te krijgen. Daar zit voorlopig niet de schaarste. Maar bij andere banen zou best wel eens schaarste kunnen gaan optreden bij de snel dalende werkloosheid en dat zal loonstijging veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten