26 juni 2014

Groei BNP VS in eerste kwartaal diep negatief: als in recessie maar dat kan niet

-2,9% groei in het eerste kwartaal in de VS, allemaal omdat het een beetje te koud was?
De consensus zegt dat dit best zou kunnen, wie gaat er nu eenmaal de deur uit als het zo koud is om iets te kopen? Wie gaat er iets verslepen om in te investeren? Nee, gewoon interen op de voorraden, niets bijbouwen, niet naar McDonalds en andere vreselijke zaken. Dan hoort de groei zo laag te zijn. Weg die voorspellingen van +2,5% in maart, nee, nu moet het 5% lager zijn.

Een deel van de economen zegt dat het een Chinees  of Japans cijfer is dat nergens op slaat. het is een outlier. Op jaarbasis is er niets mis met de meeste cijfers in mei/juni en dat is raar bij -2,9%.

Het meeste commentaar krijgen de cijfers over uitgaven aan medische zorg. Eerst had een overheidsorganisatie gezegd dat Obamacare een geweldig succes was en gezorgd had voor enorme groei van de uitgaven (inclusief die voor verzekeringen). Het zou de groei 1% geholpen hebben in het eerste kwartaal.
Nu had BEA, het bureau dat de cijfers verzamelt, een andere club ingeschakeld voor het meten van de uitgaven aan medische zorg. Deze wisten te zeggenn dat Obamacare heeft gezorgd voor een daling van de uitgaven aan medische zorg. Ja tig meer miljoen Amerikanen zijn nu verzekerd, maar veel meer tig miljoen Amerikanen krijgen nu minder zorg. D.w.z. de bijdrage hoort negatief te zijn, Obamacare is immers in hun ogen de ergste ramp voor Amerika sinds de Tweede Wereldoorlog.

Op dezelfde dag meldde een ander bureau dat moet zorgen voor de werkloosheidcijfers dat ze altijd had mogen morrelen aan de cijfers. Als mensen niet thuis waren, dan gebruikte men de oude cijfers bij voorkeur. Nu kreeg men ineens geen toegang meer tot de oude interviews. Er kan nu dus iets geks met de werkloosheidscijfers gebeuren komende maand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten