29 juni 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De shocker van -2,9% groei in de VS kon de rust op de kapitaalmarkten niet verstoren. De bewegingen bleven minimaal, de rente en beurzen kregen geen fikse klappen.

De neerwaartse bijstellling van de groei van het BNP met 1,9% was de allergrootste voor een derde raming aller tijden. De hoofdoorzaak was minder consumptie van medische zorg, geen explosie van 10% zoals eerst gemeld, maar een krimp van 2% of meer. Dat was goed voor een neerwaartse bijstelling van 1,2%. Minder groei export en meer import deed de rest.
Economische groei was een outlier, alle andere indicatoren voor de groei in de VS waren veel beter. Bovendien was er een goed herstel sinds maart van de surveys. ISM, NFIB, initial claims voor werkloosheid, industriële productie, groei van de werkgelegenheid was allemaal pico bello in orde. Inkomensgroei van 0,4% vorige maand was redelijk, 0,2% groei nominale consumptie aan de zwakke kant.
Het consumentenvertrouwen steeg mooi. De cijfers van de huizenmarkt waren beter (verkoop bestaande huizen +4,9%, huizenprijzen Case Shiller 10,8% hoger dan een jaar geleden).
Orders duurzame goederen daalden 1%.
Ultralichte olie mag worden uitgevoerd volgens nieuw wetsvoorstel, maar niet gewone ruwe olie.
De PCE inflatie in de VS was lager dan verwacht, in overeenstemming met wat Yellen al suggereerde.

De winstwaarschuwingen zijn veel positiever dan vorig kwartaal. De winstgroei zal veel beter zijn, maar in het verleden was dit meestal (niet altijd) een contraire indicator.

In Japan werden de plannen voor de derde pijl van Abenomics ontvouwd. Dat viel wat tegen, landbouwhervormingen staan al helemaal niet op de rol, maar de vennootschapsbelasting zal verlaagd worden.

In China was de PMI boven 50, beter dan iedereen dacht, waarschijnlijk door meer uitgaven van de overheid.

Carney slikte iets in van zijn opmerkingen over snelle renteverhoging in het VK.
De IFO van Duitsland daalde meer dan verwacht. Dit wijst op afzwakkende groei, maar nog steeds minstens 2% op jaarbasis.
 De flash PMI's in Europa waren tegenvallend en daardoor waren de beurzen in Europa er slechter aan toe dan in Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten