22 juni 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De zorgen over Irak werden even verdreven door positieve interpretaties van wat de FED van plan is. Men was blij dat er niets negatiefs werd gezegd door de FED. De S&P kon opnieuw all time highs neerzetten.

Het economisch nieuws was over het algemeen goed, vooral in de VS. De voorlopers van de ISM Phillyfed en Empire State Survey waren meer dan verwacht omhoog. Het vertrouwen van de huizenbouwers (NAHBMI) is behoorlijk aan het herstellen, maar de housing starts en vergunningen waren omlaag.
De leading indicators waren 0,5% omhoog, de initial claims voor werkloosheid gingen iets omlaag, opnieuw een groei van de werkgelegenheid van ongeveer 200.000 indicerend.
De inflatie was hoger dan verwacht, is duidelijk aangetrokken in de afgelopen drie maanden. Yellen vond het ruis en geen reden voor zorg. Als de PCE waar de FED naar kijkt, erg tegenvalt wordt dat anders. Er duiken nu wel meer verhalen op over hogere inflatie vanwege aantrekkende loonstijging en hogere olieprijzen door Irak. De markt vindt daarom dat de FED behind the curve dreigt te raken en zond de goud- en zilverprijzen omhoog.

In China wordt het economisch nieuws langzaam beter. Selectief wordt nu de reserve requirement ratio verlaagd en liquiditeit de markt ingepompt. China is nu de grootste vrager naar nieuw krediet in de wereld geworden, groter dan de VS. De stijging van de huizenprijzen is flink af aan het nemen.

In Europa viel de ZEW in Duitsland iets tegen.  De Bundesbank ziet hogere groei in het derde kwartaal dan in het tweede, maar de tweede helft van het jaar zal toch zwakker zijn dan de eerste helft. Niet reden genoeg om op depreciatie van de euro aan te sturen. In het VK daalde inflatie wel. Na de laatste revisie bleef de inflatie in de Eurozone een schamele 0,5% op jaarbasis.

In Japan hield de Tankan onverwachts goed stand, maar was de all activity index wel duidelijk lager. De export daalde meer dan verwacht, maar minder dan de import.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten