21 juni 2014

diminished expectations, the Greater Moderation

Bovenstaand plaatje van Bernstein laat zien dat men het op aan het geven is dat de Amerikaanse economie terugkeert naar het oude groeipad. Men tekt nu een slomer tempo door, op grond van vooral demografie. Dat nieuwe pad is bereikbaar in de komende jaren als de FED overdreven aardig blijft en men de oren niet te veel laat hangen naar de Tea Party.
Via meer investeren in infrastructuur zou je gemakkelijk naar het oude groeipad terug kunnen keren, maar Amerikanen houden steeds meer van hun gebrekkige infrastructuur, al is Obama wel meer geneigd om wat extra's te doen aan infrastructuur.
De daling van de term premium, de risicopremie om lanegere duratie aan te houden, wijst ook op minder geloof in hoge economische groei in de toekomst.
En de enorme daling van de productiviteitsgroei door de kredeitcrisis en de lage investeringen rond die periode heeft gezorgd voor een klap in de groei van de productiviteitsstijging. Volgend jaar loopt 2008 er uit en dan gaat een en ander weer verbeteren natuurlijk.

Ondertussen staat de VIX op bijna nul en zijn de fluctuaties van de economische groei weer bijzonder laag geworden. Het is zelfs lager dan ten tijde van the Great Moderation (1985-2007). Goldman Sachs spreekt al van The Greater Moderation met nog minder volatilitit en economische groei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten