5 augustus 2012

Samenvatting van het financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De centrale banken domineerden het (niet Olympische) nieuws. Zowel de FED als de ECB kwamen niet over de brug met quantitative easing, negatieve depositorentes of andere concrete maatregelen. Daar schrok de markt danig van en de goede stemming sloeg om in ineens lagere beurzen en de PIGS kregen het even Spaanse benauwd over de renteontwikkeling. Bijna even ineens begon men de plannen van ECB en FED gunstig uit te leggen. In Jackson Hole (conferentie centrale banken) en in september komt er gewoon wat meer concreets. Ze kunnen niet meer terug en moeten iets doen. De kansen op QE3 in de VS stegen door de hogere werkloosheid, maar de impliciete inflatie begint te hoog te worden voor een unanieme goedkeuring van QE3 door alle FED-gouverneurs.
Per saldo was de markt blij en kon de hooprally doorzetten op de enorme wall of worry(cartoon WSJ pepper and salt)
In de VS viel het meeste economische nieuws mee en daardoor verbeterde de Citigroup Economic Surprise Index opvallend (dit gaat meestal samen met oplopende koerswinstverhoudingen). De werkgelegenheid steeg met 163.000, een opluchting na de slechte cijfers van het afgelopen kwartaal. De reële inkomens stegen met een mooie 0,5% vorige maand. Het consumentenvertrouwen verbeterde. ISM manufacturing verbeterde minimaal tot 49,8 en ISM non manufacturing liet een redelijke 52,6 (+0,5) zien. Case Shiller huizenprijzen waren +0.9% maand op maand. De initial claims voor werkloosheid stegen meevallend weinig na de grote daling vorige week. Nieuwe orders daalden 0,5%, een tegenvaller. De aanhoudende droogte ( de helft van VS is nu disaster area) zorgt nog steeds voor opwaartse druk op agrarische prijzen.
In Europa waren de PMI’s voor de industrie bar en boos, zelfs in Duitsland (voor de dienstensector was een en ander iets beter). De recessie van het tweede kwartaal gaat daarom ook in het derde kwartaal door (ik verwacht daarna verbetering).
In Japan daalde de PMI naar 47,9. De werkloosheid daalde 0,1% naar 4,3% (zo slecht is het Japanscenario niet).
 In China probeert men de beurs te stimuleren en het economisch nieuws valt minder tegen. De verbetering is (nog) meer overtuigend dan in de VS, al blijft de groei voorlopig nog wel beneden normaal gezien de leading indicators. De PMI daalde maar bleef met 50,1 nog net boven 50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten