4 augustus 2012

groei werkgelegenheid VS meevallend

De groei van de werkgelegenheid in de VS zet door, iets meer dan vorige maand zo lijken de cijfers voorlopig aan te geven. Die versnelling was te verwachten op basis van de daling van de initial claims voor werkloosheid (in juli is er weinig hiring, firing bepaalt de groei van werkgelegenheid dan) en de daling vorige maand van banen in de zorg, die weer ongedaan moest worden gemaakt.
Deze cyclus is het herstel erg traag en tegenvallend. De bouw zat erg lang in het slop en daar is nog steeds geen banengroei. De overheid blijft maar mensen ontslaan, zij het steeds minder, terwijl de groei van de ambtenarij vroeger onstopbaar was, ook in en na recessies. In de industrie gaat de banengroei redelijk, maar in diverse andere sectoren is de groei al jaren slecht (vooral als het van onroerend goed en financiën afhangt). Verbazend is vooral de kommer en kwel in de ICT.

Het plaatje van de participatiegraad vind ik het zorgelijkste. Die jaar na het einde van de recessie is er nog geen overtuigend dieptepunt.
De werkloosheid liep op. De cijfers hiervoor worden uit een ander survey gehaald, het veel kleinere household survey. Daar kromp de werkgelegenheid en steeg daardoor de werkloosheid. Op zich vond de markt dat prima: het gaat om de werkgelegenheidsgroei van het grote establishment survey, maar het werkloosheidcijfer is wat telt voor de FED, d.w.z. beter economisch nieuws en de FED gaat nog steeds QE3-en.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten