16 augustus 2012

betere detailhandelverkopen jaagt groeivoorspellingen VS derde kwartaal omhoog: QE3 op de tocht (hatzius)

De analyse van Global Applied Macro Research (Benderly) komt aardig uit:  de retail sales waren te ver onder de blauwe trend gekomen en de stippellijn is nu aan het herstellen. Zo simpel is voorspellen soms.
En er was hulp van de lagere inflatie, net als altijd.

Een en ander was genoeg voor Hatzius om de tweede keer deze week de voorspelling voor de groei van het BNP in de VS voor het derde kwartaal te verhogen. Van 2% via 2,2% naar 2,3%. Hij trok vandaag zijn voorspelling in dat de FED de komende maand aan QE3 gaat doen. Het gaat te goed met de Amerikaanse economie. De initial claims voor werkloosheid dalen hardnekkig, men geeft weer meer uit, kredietgroei trekt aan en de ingeprijsde inflatie is te hoog. Nee, dan krijgt hij de handen niet op elkaar voor gewone QE3 in september. 3 leden van de FED hebben aangegeven om QE3 te beginnen zonder een eindbedrag te noemen, alleen in te zetten als men het nodig vindt. Dat kan dus nog wel gebeuren.

Op het ogenblik verwacht iedereen op het congres van de centrale bankiers in Jackson Hole dat Bernanke de hemel gaat beloven. Meer en meer leest men een ineenstorting van de beurzen omdat dit niet gebeurt. Misschien dat Super Mario de boel nog kan redden of dat Hatzius, de opperprofeet van Goldman Sachs, de verwachtingen nu voldoende aan het dimmen is.

Vooralsnog is de Citigroup Economic Surprise Index erg hard aan het stijgen en dat ondersteunt de beurs, dan mag Bernanke iets minder duidelijk QE3 beloven als hij maar iets te melden heeft (en dat zal wel, hij zegt straks vast iets dat je prettig uit kunt leggen, al zal het geen platvloerse QE3 zijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten