16 augustus 2012

reële rente bubbel

De reéle rente is naar onwerkelijk negatieve niveaus afgedaald. We beginnen er al aan te wennen. we trekken er al de juiste conclusies uit: het wordt nooit meer iets met de reéle groei, de cultus van aandelen is begraven door de meest gezaghebbende obligatiegoeroes, kinderen krijgen het niet meer zo goed als hun ouders nu en vrije marktwerking moet verboden worden, alle banken zo snel mogelijk genationaliseerd en inkomstenbelasting hogere inkomens naar 75%. Met pensioen kan pas na je 70ste, want pensioenen zijn onbetaalbaar bij een rente van 1%.
Het plaatje hierboven laat de reële rente voor Duitsland zien. Die was tot 1980 relatief hoog in de wereld, maar nu is de reële rente op een bedroevend laag peil gekomen. Dat hoort alleen maar te gebeuren als de inflatie uit de hand loopt, niet bij lage inflatie. De afwijking van de reële rente en inflatie is na 1993 structureel naar beneden aan het gaan, maar nu lijkt me dat de trend te ver is gegaan.

Ook Benderly vindt dat de rente veel te lag is gezien de economische fundamentals in de VS. De rente reageert nog steeds op de economie en zal daarom flink gaan stijgen. 10-jaars rente van ongelooflijk hoge niveaus van 2,5% liggen in het verschiet, misschien nog wel hoger.
Bovenstaand plaatje is van Applied Gobal Macro Research (benderly).
Opvallend was in het verhaal hun sterke visie dat de ISM behoorlijk gaat stijgen in het komend half jaar, daar gaven ze een kans aan van 80-90%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten