12 augustus 2012

goed nieuws afgelopen week


De hooprally werd vorige week gevoed door meer verzinsels over wat centrale banken allemaal aan leuke dingen zouden doen, terwijl Griekenland een paar miljard toegeschoven kreeg om leningen te kunnen aflossen half augustus. De yield curves in Spanje en Italië bleven ultra steil en op zich is dat goed nieuws, een voorbode van betere tijden.



(hierboven de tienjaarsrente minus de tweejaars rente in Amerika (zwart), Spanje (rood) en Italië (groen), je ziet een enorme verschuiving sinds Draghi zijn fameuze woorden uitsprak dat de ECB heel wat meer vermag dan men denkt).

 De Amerikaanse beurs begint meer te geloven in reflatie, de reflatiesectoren (energie, materials, discretionary, industrials en een deel van de tech) zijn het wat beter aan het doen dan de S&P500.

 Voor het eerst maakten Fannie Mae en Freddy Mac weer een fatsoenlijke winst over een kwartaal, wat ze toeschreven aan de verbeterende huizenmarkt. De kredietcrisis wordt hiermee weer verder gerepareerd en de FED kan straks weer wat veiliger Mortgage Backed Securities kopen.

De zorgen over de Eurocrisis zijn overdreven: net als altijd volgens Benderly leidden dit soort zorgen tot een te lage ISM exports (vgl Azië crisis 1998), terwijl de werkelijke export helemaal niet zo slecht gaat, zelfs die naar Europa steeg. Terwijl de dollar flink in waarde is gestegen, de groei in Amerika hoger is dan in de rest van het Westen, verbeterde het handelstekort toch via betere export afgelopen maand.

De handelsoverschotten in de Eurozone beginnen behoorlijk toe te nemen door de zwakke euro, niet alleen in Duitsland, maar ook in Italië vorige week. Dat maakt de schulden in de eurozone beter intern financierbaar.
De cijfers hierboven laten zien dat de PIGS aan concurrentiekracht aan het winnen zijn (inclusief het Oost Europese probleemkind Hongarije), ook op Duitsland.
Initial claims voor werkloosheid zitten zo ongeveer op het  laagste punt van het jaar, een teken dat het beter kan gaan met de groei van de werkloosheid (ook de hogere Jolts job openings wijzen hierop) en de ISM

De cijfers in China waren niet zo best, maar geldgroei verbeterde (kredietgroei niet), inflatie daalde (goed voor het reële inkomen) en de yuan wordt weer sterker tegen de dollar. Het vertrouwen komt langzaam weer terug in China.

Al die verhalen dat er zo waanzinnig veel geïnvesteerd wordt in diverse buitenprovincies is goed nieuws: daardoor groeien de investeringen toch behoorlijk, worden de inkomensonevenwichtigheden met de kust minder.

Hatzius, de meest gezaghebbende voorspeller voor de groei in de VS, begint iets minder druilerig te doen over de groei in de VS, een kleine versnelling is mogelijk: Q3 2,2% ipv 2%

In heel veel landen buiten de Eurozone beginnen de autoverkopen na een zwakke eerste helft van het jaar weer behoorlijk aan te trekken, soms geholpen door de fiscus (Brazilië, dit gaat leiden tot weer een normale BRIC groei in Q3 aldaar). Dat leidt meestal de hele retail sales en economie omhoog.
De hogere voedselprijzen door de droogte in de VS en Rusland worden voor een deel goed gemaakt door overvloedige oogst van rijst etc. in en rond China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten