1 augustus 2012

pessimisme over groei wordt doorgetrokken (Minack, Strategas, Pimco)

George Minack van Morgan stanley had zoals gewoonlijk aardige grafieken met bijbehorende sombere analyse. Hoe het ging met de verwachte economische groei in de VS , was ronduit teleurstellend, zo zette hij bij bovenstaand plaatje. Men probeert vaak trendgroei te voorspellen, maar dat lijkt niet meer 3% maar iets lagers, zeg 2%. De laatste maanden kregen de verwachtingen voor 2013 en 2014 een knauw.  Daarbij hoort ook een verlaging van de winstverwachtingen en dat is nog onvoldoende gebeurd. In de VS is de koerswinstverhouding als zo ongeveer het enige land in de wereld blijven liggen vanwege een soort economisch mirakel van stijgende macroverwachtingen terwijl die niet optraden. Amerikaanse aandelen zijn daarom peperduur geworden, zoals ook blijkt uit de Shiller PE. Dus aandelen, die kun je maar beter vergeten, winsten omlaag + koerswinstverhouding omlaag= bear markt.
Dan de groei in de eurozone, dat is niet ronduit teleurstellend, maar zeer, zeer teleurstellend. Eigenlijk is het nog een wonder dat Europese aandelen nog iets waard zijn.

Strategas had plaatje hierboven als bewijs dat koerswinstverhoudingen nog jaren moeten dalen.

Ik moet zeggen dat deze analyse door veel meer mensen geloofd wordt dan mijn analyses. Men trekt nu eenmaal graag trends door. Bovenstaande grafieken lenen zich bij uitstek hiervoor. Ik denk dat dit ook is gebeurd in de hoofden van de meeste beleggers en verdisconteerd in de prijzen.
Zoals men in Australië al opmerkte, de rente heeft in Nederland de laagste stand bereikt in 500 jaar. De rente wordt in steeds meer landen steeds negatiever, maar misschien is de rente nu wel te laag.
Pimco weet triomfantelijk te melden dat de cultus voor aandelen dood is en dat iedereen nu eens verstandig moet worden, die aandelen moet vergeten (en voortaan alleen nog maar in de obligatiefondsen van Pimco moet beleggen).
Wie weet gaan aandelen en rentes binnen vijf jaar wel degelijk stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten