17 augustus 2012

het gaat fout met goud

Kommer en kwel door de lage Indiase rupeeh en Chinezen die even pauzeren met het kopen van juwelen. 7% minder vraag dan een jaar geleden door de Chinezen, in India tot wel 30% lager (plaatje http://www.businessinsider.com/indian-gold-demand-falls-2012-8 ).

De vraag van goud ETF biedt enig tegenwicht.
De valutareserves groeien even wat minder snel, centrale banken volen zich best prettig met dollars in plaats van goud op het ogenblik.
Maar  centrale banken deden wel hun best met goudaankopen (plaatje    http://www.businessinsider.com/central-banks-gold-2012-8 ). Het is nog niet zeker of ze het inderdaad rustiger gaan aandoen.
De rente stijgt op nare berichten dat QE3 niet zo zeker en omvangrijk is als men denkt en tot overmaat van ramp voor goud verbetert de economie in de VS en wordt de Eurocrisis even niet ernstiger.

Sneu verhaal over het opraken van gouden juwelen om te verkopen in Portugal http://www.bloomberg.com/news/2012-08-15/gold-runs-out-in-lisbon-as-falling-prices-compound-money-misery.html
plaatje hierboven van world gold council via
http://graphics.thomsonreuters.com/12/08/GLB_GLDDD0812_CC.gif

Toch lijkt de goudprijs wat te willen stijgen om niet te ver achter te blijven bij de herstellende zilverprijs. Misschien hebben Soros en Paulson opnieuw gelijk dat goud een geweldige belegging is, met risk on markten kan dit misschien wel, maar goud  charts zien er gevaarlijk uit als de prijzen wat verder dalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten