3 augustus 2012

Draghi draalt, Dow daalt; Draghi dreuzel; drachme dichterbij

Draghi draalt, Dow daalt
geen renteverlaging, geen LTRO, geen pleidooi voor de bankgarantie voor ESM, geen opkopen van Spaans/Italiaanse staatsleningen (waar zeer vast op gerekend was), geen nieuwe middelen om de eurocrisis te bezweren. Hij bood alleen maar vage plannen om t.z.t. iets te doen als tovenaar Weidmann niet lastig doet. Vooral in Italië en Spanje dacht 95% dat hij echt iets zou doen, gevolg: aandelenkoersen -5% aldaar. De Dow Jones was overigens niet veel omlaag, wellicht door hoop op inkeer t.z.t. van de ECB.

Dol Drieste Draghi Doe Dow dubbelen
Dat had de kop moeten zijn van deze post, als Draghi echt met alle mogelijke middelen om de euro overeind te houden voor de dag was gekomen. Hij had iets moeten doen aan de korte rente in de PIGS en aan het convertibiliteitsrisico van PIGS leningen (dat ze straks ineens liras etc hebben in plaats van euro's).

Draghi dreuzel
Nee hij is geen super Mario, geen Batman maar Bad Man. En dat terwijl baas van een centrale bank toch het meeste de tovernaar benadert. Hij kan immers geld uit het niets laten scheppen, drukken.

Drachme dichterbij
Dan demissionaire minister de Jager, die beloofde met alle denkbare middelen elke verzachting van de pijn in Zuid Europa te verhinderen. Een veto op banklicentie ESM, dat durft hij gemakkelijk voor zijn rekening te nemen. Het geduld met Griekenland is op, dat weet zelfs de partij voor de zwakkeren uit de keel te krijgen via Plasterk, Draghi heeft niets gedaan dit echt te voorkomen.

Draghi dubbelzinnig
Net als Greenspan weet de pers niet meer wat ze aan moeten met de orakeltaal van de maestro. Hij bedoelt kennelijk meer dan hij zegt, maar wat. Op zeker moment heeft de pers/ brokers zo'n mooi verhaal verzonnen dat de maestro zegt dat dit nu net is wat hij bedoelde. Nu zie je ook zo iets gebeuren. Morgan Stanley: het pad naar een lagere risicopremie wordt langzaam aan uitgestippeld door de ECB, RBS: wat bedoelt hij nou met dat ongelimiteerd kopen aan het korte eind van de yield curve etc. Duidelijk is dat er van alles verzonnen wordt. Dat kan overigens ook de verkeerde kant opgaan. Eerst een klap naar beneden, zoals de Noorse beurs aangeeft en dan komt de ECB met de hulp van Merkollande met Kaltstellung van JanKees en Weidmann.
(relatieve performance van Noorwegen loopt laatste tijd vaak iets voor op beurs; dit verband is niet stabiel; het plaatje suggereert dat de markt even pijn gaat doen en de ECB dan alsnog door de bocht moet komen met meer concrete plannen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten