5 augustus 2012

goed nieuws van de afgelopen dagen

1. de hooprally van overmatige liquiditeit
Het belangrijkste was de analyse dat met enig geduld men steeds hoopvoller moet worden over de plannen van de centrale banken in de wereld.
De FED en ECB kwamen niet met instant gratificatie deze week, maar de nabrandende analyses werden steeds positiever. In september is er een heel goede kans dat de FED wel iets gaat doen. Eind augustus op het congres van centrale banken in Jackson Hole gaan daags na elkaar Bernanke en Draghi proberen elkaar de loef af te steken met wilde plannen om met nog niet conventionele middelen de kredietverlening meer vaart te geven via het Britse Funding for Lending System of iets anders om een lage rente in Zuid Europa te forceren zonder dat Duitsland uit zijn vel springt van woede.
De ECB zette met alleen bezwaar van Duitsland de deur open voor quantitative easing in de toekomst, het op grotere schaal dan voorheen kopen van leningen ter manipulatie van de (PIGS) rente.
[ Over the coming weeks, we will design the appropriate modalities for such policy measures”. According to the head of the Bank of Finland (who made remarks Friday), the ECB will take control and cool market turmoil once preparations are over. “Once preparations are over, we are ready to act” (Bloomberg).]
De markt hecht geloof aan de plannen van Draghi, want de yield curve werd steiler (omdat de rente aan de korte kant meer daalde)

2. Economic Surprises minder teleurstellend

Bijna even hoopgevend was het verdere herstel van Citigroup Economic Surprise Index, waardoor banken nu ineens weer moed vatten en cyclicals als goede belegging aanwijzen (en voor degenen met een sterk hart onder ons: bij de vorige rondes van QE deden auto's het het beste). Qunatitative Easing geeft alleen mar een zetje aan de economische ontwikkelingen, zonder dat die al van zelf zonder QE lijken te gaan verbeteren is QE niet genoeg voor een betere beurs.

3. China wil hogere aandelenkoersen
In China volgt men het voorbeeld van de FED dat de markten omhoog gepraat moeten worden. De rente verlagen is niet genoeg. De Chinese regering liet vorige week ineens weten dat Chinese aandelen veel te goedkoop waren. Het was een schande dat die 52% van top gedaald waren terwijl in dezelfde periode het nominale BNP bijna verdubbelde. Transactiebelastingen werden verlaagd.

4. betere reële inkomensgroei en straks ook retail sales
In de VS gaat het niet alleen beter door de huizenmarkt, de minicyclus lijkt te gaan verbeteren (daarom worden economic surprises minder negatief)

Het plaatje van Global Applied Macro research (Benderly) laat zien dat het goed gaat met het reële inkomen in Amerika. Dat betekent dat de reële detailhandelverkopen ook gaan stijgen.

Op het ogenblik zijn de retail sales te ver onder de blauwe trend en zelfs zonder inkomensverbetering zou de rode stippellijn weer boven de blauwe lijn gaan uitstijgen. Same store sales zijn de laatste weken goed aan het verbeteren


 Dat veroorzaakt normaal gesproken een stijgende ISM (this time is different in Europa en bij een oorlog in het Midden Oosten).

5. meevallende werkgelegenheidsgroei in VS vorige maand
163.000 groei is redelijk. Fractioneel hogere werkloosheid is niet erg, dat houdt de FED op het spoor van QE3/ Funding for Lending.

6. bedrijfsleven VS leent meer via obligaties
Het emissievolume is weer aan het stijgen, een teken dat het beter gaat met kredietverlening aan het bedrijfsleven

7. Men maakt zich te druk over de schulden van Italiaanse en Spaanse provincies
In Spanje is de schuld van de provincies al lang geconsolideerd met de staatsschuld. Verschuiving van regioschuld naar staatsschuld doet totale staatsschuld niet stijgen. In Italië kreeg Sicilië een uitbrander van Monti. Het gaat slechts om schuld ter grootte van 0,3% van het BNP die voor 96% in handen is van de staat.

N.B. er zijn ook "hate free" sandwiches (regenboogvlag) in de VS als tegengif voor Chick Fil A dag.Geen opmerkingen:

Een reactie posten