12 augustus 2012

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Er was de afgelopen week maar heel weinig economisch nieuws, alleen uit China kwam van alles, maar dat viel iets tegen. De markt was er niet van onder de indruk want slecht nieuws is nu ook goed nieuws, want daardoor moeten centrale banken en overheden over de brug komen met meer stimulering. In China gaat men snel de rente verlagen en de reserve requirement rate ook in de nodige stappen.

De Citigroup Economic Surprise Index voor de VS stijgt nu echt duidelijk. Dat betekent dat we nu rond het maximum van het slechte economische nieuws zitten.

 De export en in mindere mate importgroei van China vielen flink tegen, na het sterke tweede kwartaal dit jaar. Geldgroei, retail sales bleven liggen op de niveaus van de vorige maand of iets beter (auto’s), industriële productie en krediet groeide langzamer. De soft landing is nog niet helemaal afgelopen in China, maar de cijfers zijn goed genoeg geweest in de afgelopen weken om te kunnen geloven in enig groeiherstel na het derde kwartaal.

Het handelstekort van de VS nam af door betere export (zelfs naar Europa). In Europa stegen de handelsoverschotten van o.a. Duitsland en Italië.

Initial claims voor werkloosheid verbeterden in de VS, er kwamen meer vacatures. De groothandelsvoorraden namen iets af in de VS en dat is gunstig voor de groei in het derde kwartaal.

Arbeidskosten per eenheid product stegen een wat meer normale 1,7% in de VS na de hoge 5,6% in het eerste kwartaal op grond van nu een betere productiviteitsstijging.

 De beurzen waren heel rustig, maar bleven in een goede stemming. De ingeprijsde inflatie daalde in de VS, hetgeen QE3 weer wat dichterbij brengt, maar niet zeker maakt omdat de ingeprijsde inflatie nog steeds veel hoger ligt dan bij QE1 en QE2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten