14 augustus 2012

Beurs hangt vaak wel af van groei BNP

Van tijd tot tijd krijg je weer die verhalen dat er geen verband is tussen beurzen en de groei van het BNP en voor zo ver er een verband is, dan is het negatief.
Het plaatje hierboven laat het verband zien tussen de stijging op jaarbasis van de S&P500 en de groei van het BNP in de VS.
Dat vertelt heel andere koek. Het verband tussen economische groei (hier niet per hoofd genomen) en beurzen in o.a. de VS was sterk de laatste jaren: R2 53% sinds 1995, de laatste jaren is het verband het zelfs sterker (echt, de lage groei van het BNP (veroorzaakt door van alles en nog wat) is het grote probleem van de aandelenbeurs de laatste jaren; na 2000 zat men ook enkele jaren met te hoge waarderingen in de maag; voor 1995 tobde men over inflatie (ja, beleggers zijn rare jongens, wie maakt zich tegenwoordig nog echt druk over inflatie, deflatie daar is men bang voor)).

Over een periode van 100 jaar was het verband zwak, maar de laatste 20 jaar is het verband sterk. Nu hanteert u als belegger natuurlijk veel meer die 100-jaar horizon dan die 20-jaar horizon, dus vergeet dit verhaal maar. De geleerden hebben uitgemaakt dat er een licht negatief verband is tussen groei en beurskoersen en dat dit even een jaar of twintig flink andersom is, dat moet u voor lief nemen.

Zie http://daalder.posterous.com/best-links-of-the-web-12-08-13-nr-598 via plaatje Dimson, Marsh en Staunton c.s. met hun schat aan gegevens sinds 1900 via link met Business Insider.
Het verband was negatief (R2 13%) in de 20ste eeuw. Ook na 1980 is dat zo gemiddeld. In de jaren tot 1995 ging hoge groei samen met te hoge inflatie en ingrijpen door de FED , waardoor hoge groei vaak niet zo geweldig was voor beurzen.
Inker http://www.businessinsider.com/benjamin-inker-on-stock-market-returns-2012-8 zit daardoor op het volgens mij verkeerde spoor dat je niet naar de groei van het BNP moet kijken (Daalder formuleert dat heel wat voorzichtiger: BNP zegt niet altijd wat over beurzen en dat is wel waar).

Je kunt op basis van het BNP al heel wat zeggen over Amerikaanse aandelen, maar als je waardering toevoegt, wordt het verband sterker.

Model is 7,8* (BNP groei VS-1%)-2,56*(PE-15)


D.w.z. als de groei boven 1% ligt en de waardering onder 15 dan voorspelt het model een koersstijging voor de S&P500 (R2 76%).

Nu was er een behoorlijke afwijking door de Eurocrisis, waardoor men een PE van 15 veel te hoog vond. Niets vergankelijker dan de belegger, want half augustus steeg de S&P ten opzichte van half mei (halverwege tweede kwartaal, het laatste punt op de grafiek) met 6%. De PE is nog steeds maar 12,5 op basis van de consensuswinst een jaar vooruit, dus de beurs kan nog verder stijgen bij een BNP groei van 2% in de VS (eerste kwartaal 2013 lager; dat is ingetekend)..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten