25 november 2012

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen herstelden na de kennelijk te overdreven dalingen op meevallende macrocijfers, minder angst voor het fiscale klif en minder pessimisme over Europa.
De downgrade van de rating van Frankrijk was verwacht en kon de stemming niet bederven. Er was natuurlijk geen akkoord over de Europese begroting, maar werkelijk niemand had dit verwacht (ook al gaat het maar over peanuts, 1% van het BNP).
Ook de negatieve bijstelling van Morgan Stanley voor de groei volgend jaar in de Eurozone (ook 2013 negatieve groei, pas na pasen betere groei) werd goed opgevangen.
Men vindt kennelijk dat er een bubbel aan kliffen (fiscaal klif en monetair klif (einde operatie twist) in de VS, politiek klif (o.a. Europa), een investeringsklif en voor een klif voor de winstbijstellingen die nu voor 2013 echt het ravijn induiken)  is en dat men zich te veel zorgen heeft gemaakt.

In China steg de PMI overtuigend boven 50, waardoor er meer geloof in een soft landing is (maar minder geloof in monetaire verruiming, waardoor de Chinese beurs het toch niet goed deed).
In Duitsland viel de IFO mee, waardoor er minder angst is voor de economische groei in het vierde kwartaal in Duitsland en zijn satellieten als de Benelux.

In de VS waren de huizenmarktcijfers goed (existing sales, housing starts, de sentimentsindicator NAHBMI steeg opnieuw fors, de initial claims daalden, maar waren door Sandy nog steeds hoog. Thanksgiving Day zorgde voor een stille beurs en drukke winkels, alhoewel je door de internetverkopen weinig kunt opmaken uit de eerste meldingen over hoe goed de verkopen waren. De leading indicators waren vorige maand 0,2% hoger.
Komende week zal het BNP van de VS over het derde kwartaal omhoog herzien worden van 2% naar ongeveer 2,8-3%, maar de verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn vooral door Sandy af aan het zwakken richting 1,5%.

Japan herstelde verder op de komende verkieizingen en beschouwingen hoe vel ABe de Bank of Japan zou dwingen te verruimen. Aan de eindelijk zwakke  yen te zien gelooft men dat het veel zal zijn.

In Australië vlogen de leading indicators fors omhoog tot boven gemiddeld.

Helemaal gerust op een doorgaande risk on stemming kun je natuurlijk niet zijn, er wordt winst genoemn op ETF's high yield en Mexicaanse peso's.

3 opmerkingen:

  1. Today, I went to the beach with my children.
    I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and
    screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

    She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!
    My web site > stop panic attacks

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I like the valuable information you provide to your articles.
    I will bookmark your blog and test again here regularly.
    I'm rather sure I'll learn many new stuff proper
    here! Good luck for the next!
    Also see my website :: immobilienalanya.net

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other websites?
    I have a blog based upon on the same topics you discuss and
    would really like to have you share some stories/information.

    I know my audience would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an
    e mail.
    Look into my webpage ; otaku.name

    BeantwoordenVerwijderen