25 januari 2014

beurzen corrigeren op onrust in Emerging Markets en valutazwakte

We zijn gewend geweest dat de beurzen daalden op fiscale onzindelijkheid van Zuid Europese landen en vooral ook op gammele banken die dreigen meer verlies te maken dan de hele omvang van het BNP, maar nu zit men te bibberen voor onrust in Emerging Markets.

Sinds 1999 zijn we er aan gewend geraakt dat de Emerging Markets meestal een goed nieuws show was, maar sinds Bernanke over vermindering van QE begon te praten zijn de nodige Emerging Markets ernstig in de versukkeling geraakt. Je had de fragile five, de BITSI landen Brazilië, India, Turkije, Zuid Afrika en Indonesië. De double deficit club (tekort op lopende rekening en overheidstekort).

Dan is er ineens grote politieke onrust in Turkije, Oekraïne en Argentinië en in enkele landen in Afrika natuurlijk, maar dat is nauwelijks nieuws (en Syrië etc) .
En Rusland lijdt ineens ook onder allerlei speculaties, de roebel zakt snel weg. De Argentijnse peso is sinds begin dit jaar het meeste kwijt, al zo'n 15%.
Valuta's van grondstoffenproducenten zitten zwaar in de verdrukking. Heel wat hedge funds hebben long Amerikaanse dollar en short Canadese dollar als meest overtuigende bet opgezet. De Canadese centrale bank heeft van de week nog gezegd in zijn broek te doen voor deflatie en dat hielp de loonie nu ook niet bepaald. De Australische dollar ligt er ook al een hele tijd als een dweil bij.

Het is niet overal een steeds groter tranendal. Er stroomde $3,2 miljard naar India dit jaar van beleggers.

In andere landen doet men zijn uiterste best om een zwakke valuta te hebben, zoals Japan en de laatste tijd ook Zuid Korea.
De landen die niet hun best doen hun valuta te ontwaarden hebben uiteraard een sterke valuta, zoals de euro en het Engelse pond en de Chinese yuan en nu eindelijk ook de Amerikaanse dollar.
Op basis van wat een hamburger kost waren de BITSI al heel goedkoop volgens de tabel van The Economist. Alleen Brazilië is nog veel te duur.

Verder zijn er allerlei onrustbarende verhalen over China (alhoewel nu enkele succesvolle profeten als Tom DeMark zegt dat China binnen ongeveer een week het dieptepunt bereikt). Het sentiment over China is volgens Absolute Strategy Research te ver onder het nulpunt. Zo erg is een markit PMI van 49,6 nu ook weer niet.

Europa heeft nu ineens de economische wind mee en niet China of de VS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten