5 januari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: meer aanwijzingen voor aantrekken groei in Amerika

De laatste weken was er niet zo veel economisch nieuws en samen met de kerstgedachte bracht dat de nodige economen tot nieuwe overpeinzingen over de groei in de komende tijd.
Retail sales en hoge PMI's zorgden voor een optimistischere inschatting van economische groei inclusief eindelijk ook de finale vraag.

De FED is er niet langer van overtuigd dat de inschattingen voor 2014 net als in de voorgaande jaren te optimistisch zijn. In die vorige jaren zei men dat het risico aan de benedenkant zat voor de groei, nu neigt men naar het tegenovergestelde.

De schattingen voor de groei in het vierde kwartaal in de VS zijn geklommen van circa 1% naar circa 2,5%. Men buitelt over elkaar heen om te voorspellen dat de groei in de VS in 2014 hoger zal zijn. De dappersten gaan tot 3,5%, maar gemiddeld vindt men een voorspelling van een versnelling van de groei van zo'n 2% naar 3% wel royaal genoeg. Ik denk dat dit te voorzichtig is en je eerder aan 3,5-4%+ moet denken.

Men begint vooral meer te vertrouwen op een aantrekken van de investeringen, dat was de grootste zorg in de VS.
 Bovenstaand plaatje van Morgan Stanley maakt plausibel dat de nieuwe orders zoals aangegeven in de ISM nu lang genoeg zo hoog waren dat de shipments, de echte groei van de investeringen, zal volgen en daarmee is er ook een verbetering van de finale vraag. Particulieren zorgen ook voor meer finale vraag getuige de stijgende retail sales over november plus goede autoverkopen en daarmee is het optimisme voor een groot deel te verklaren.
Men begint volgens Zentner (MS) weer ijverig plannen te maken om meer te gaan investeren. De bezettingsgraad begint een meer normale 80 te worden in de VS en zal wel verder stijgen en dan wordt het tijd meer te gaan investeren (en minder aandelen terug te kopen). Winstmarges zijn hoog, niet bedreigd door te hoge loonstijging en dwarsbomen van reorganisaties door vakbonden etc. en het vertrouwen dat winstmarges en omzet voldoende zijn begint ineens snel toe te nemen. Dat is gewoon in lijn met de PMI's (ISM). Maar men gelooft dit soort zaken eerst een tijdje niet, de ISM was hoog en de industriële productie niet hoog. Maar nu lijkt de ISM toch gelijk te hebben.

http://www.businessinsider.com/jp-morgan-funds-q1-guide-to-the-markets-2014-1?op=1
De trends van wat leading indicators geacht worden zijn zonder meer goed. Nieuwe orders zijn zeer goed, autoverkopen draaien in de plus in zelfs Europa, reële loonstijging verbetert in de VS, de huizenmarkt verbetert gestaag in de VS.
Locale overheden geven weer meer uit, de federale overheid remt de daling van de overheidsuitgaven, geen nieuwe belastingverhogingen, dalende benzineprijzen, doorgaande stijging productie olie en gas. Alles wijst op betere economische tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten