15 januari 2014

participatiegraad daalt door ouderen in VS

De voorspellingen voor de participatiegraad worden steeds achterhaald (hierboven St Louis FED). de participatiegraad is u zo laag als in 2020 zou moeten volgens de demografie.
Goldman Sachs had een verhaal over de veranderende redenen voor de lagere participatiegraad
Van 2008-2012 was de daling van de participatiegraad volgens de theorie. Vooral de jongeren konden geen werk krijgen en gingen langer doorstuderen.
Door nood gedwongen bleven ouderen langer doorwerken.
In 2013 werden de bordjes verhangen. Jongeren kwamen aan het werk en ouderen vlogen uit de arbeidsmarkt (deels door wao).
De huidige daling van de participatiegraad is dus aan het komen omdat men zich geforceerd van de oude knarren aan het ontdoen is, nu ze de afgelopen vier jaar niet vrijwillig plaats wilden maken voor de jongeren.  De wao puilt ineens uit.
De verandering in 2013 is inderdaad opzienbarend.

Overigens zijn er in Nederland mensen van hun stoel gerold dat de beroepsbevolking in Nederland nog jaren groeit door het afschaffen van de VUT en verhoging van de aow-leeftijd. De ouderen zorgen daardoor voor een onuitstaanbaar hoge werkloosheid van de jongeren. Op zijn Frans zou men wilen ingrijpen door alsnog de babyboomer met vervroegd pensioen te sturen, maar we hebben geen Franse regering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten