26 januari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: Kamp, Europa, Japanse huizenmarkt, winsten VS


Kamp lichtte toe waarom Nederland 1,5%+ groei zal kunnen krijgen en vasthouden. Dit soort foto's geeft aan dat de tijden echt beter aan het worden zijn

De beurzen gingen omlaag op angsten voor China en politieke onrust in tal van Opkomende Landen zoals Turkije, Oekraïne, Argentinië, Egypte.
Volgens Norbert Ore van Startegas, de ISM-expert, is de markt veel te negatief op de HSBCI PMI voor China van 49,6 omdat deze index allen maar kijkt naar multinationals. De lokale PMI zal een beter beeld schetsen.

Er is al heel lang geen correctie geweest en men schrijft de beurs naar zo'n correctie op dit moment. Westerse beurzen reageren maar hoogst zelden op onrust in Opkomende Landen (grote uitzondering: de Aziëcrisis van 1998).
Is dit weer een buy the dip moment?

Qua economische fundamentals zou dit opnieuw het geval kunnen zijn.
Bovenstaand plaatje uit de Barrons laat zien dat de afgelopen weel alle sectoren in de VS achteruitgingen. De twee sectoren die het afgelopen jaar zo achterbleven, lage bèta sectoren, daalden het minste. Maar opvallend is dat technologie verrassend goed bleef liggen en het cyclische consumer goods ook. Dat wijst niet op misère.
De Nasdaq (plaatje STTG) zit na de daling nog maar halverwege het stijgingskanaal. Er wijst nog niet veel op een ombuiging van het kanaal.

Technologische vooruitgang is groot op het ogenblik, bovenstaande tabel uit Barrons laat dat zien voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die eraan komen en een stuk beter weken dan wat er was.  Kortom, dit is weer een bedreiging voor het langlevenrisico voor een pensioenfonds.

Het economisch nieuws was afgelopen week gunstig voor Europa. De voorlopige PMI's waren behoorlijk goed en zelfs Frankrijk zag een stijging.
Dot zorgde voor de nodige positieve verhalen. Diverse mensen beginnen nu toch echt 1,5% groei voor 2014 te zien.
Dat optimisme is gebaseerd op minder overheidsbezuinigingen, aantrekkende autoverkopen, verbetering van de financial conditions en een consument die niet nog meer wil sparen. De exportmotor van o.a. Spanje draait goed.

Het plaatje hierboven van Harry Colvin van Longview laat de verbetering van de financial conditions in de eurozone zien en daar hoort bij dat men meer uitgeeft, meer consumeert en investeert.
Het plaatje van Harry Colvin van Longview laat zien hoe sterk de vermogenspositie van de Europese banken eind 2012 al verbeterd was. Ze zijn in de nodige gevallen nog steeds te arm, maar het is niet meer zo massaal als in 2008/2009.
Er beginnen nu echt tekenen te komen dat de Japanse huizenmarkt gaat aantrekken. Buiten de zeer grote steden is dit nog niet het geval. Toyota gaat de lonen verhogen, zo is vorige week overeengekomen. Dat zal hoop ik navolging vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten