9 januari 2014

CES Las Vegas: digitale revolutie schrijdt voort via draagbare elektronica en ibeacons

Elk jaar zit men reikhalzend uit te kijken wat voor nieuwe dingen er verzonnen zijn voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De verwachtingen worden wat getemperd, vooral omdat Apple nooit zijn best doet op de CES.

Juist bij Apple speelt er op het ogenblik heel wat: iBeacons en de iWatch. Ik wist niet eens wat iBeacons was, maar dat is iets waar we de komende jaren in steeds mindere mate aan kunnen ontsnappen bij het winkelen. Business Insider: “Beacons are a low-cost piece of hardware — small enough to attach to a wall or countertop— that utilize battery-friendly low-energy Bluetooth connections to transmit messages or prompts directly to a smartphone or tablet. They are poised to transform how retailers, event organizers, transit systems, enterprises, and educational institutions communicate with people indoors. Consumers might even want to deploy them as part of home automation systems”. Business Insider is er heel enthousiast over http://www.businessinsider.com/beacons-and-ibeacons-create-a-new-market-2013-12#ixzz2pnLxAXI1

Op technologisch gebeid met smartphones etc loop ik zowiezo wat achter, ik heb me nooit verdiept in het ontrollen van iOS7 dit jaar en waarom Blue Tooth oplossingen al dan niet beter zouden zijn dan NFC en of de Estimote beacon beter of slechter is dan wat Apple aan het doen is. Kennelijk zijn dit grote gaten in de opvoeding waar aan gewerkt moet worden. Goed, de CES.

Behalve Apple laat iedereen uitgebreid zijn neus zien. Men slooft zich uit in het tonen van nieuwe gadgets. Wearable devices is het nieuwe modewoord. Als je aan het wandelen bent, wil je toch weten wat je hartslag is en welke email je aan het ontvangen bent, dan wel waar je bent. Ik heb daar nooit zo’n behoefte aan gehad tijdens een wandeling, maar ik ben dan ook hopeloos ouderwets. De baas van Intel Krzanich was zich flink aan het uitsloven op de CES, want al die wearable devices is natuurlijk geweldig voor een chipmaker. Helaas voor hem, alleen de slimme prullenbak http://www.businessinsider.com/intel-smart-bowl-2014-1#ixzz2pnObfWQt sloeg echt aan. Maar hij had een heel verhaal http://download.intel.com/newsroom/kits/ces/2014/pdfs/Intel_CES_CEO_Keynote_transcript.pdf dat toch een aardig inkijkje geeft over wearable devices en the internet of things. George Orwell zou trots zijn, we hebben nu de mogelijkheden iedereen overal te controleren. Dat wordt dan verkocht als heel handig voor toezicht op kinderen, ouden van dagen en zo.

25% van de Amerikanen geeft aan wel met wearable devices rond te willen lopen, 4% wil wel smart contactlenzen (die komen decennia eerder dan voorspeld) en 3% is zelfs in voor een smart tattoo.
Snufjes voor in de auto worden steeds populairder. Een druk op de knop en je staat goed geparkeerd. PC’s worden kleiner dan een golfbal als de wet van Moore nog een tijdje doorgaat (einde is wel in zicht).
Computers worden dan even klein als onze hersenpan en een computer heeft dan even veel transistors als wij neuronen hebben.
We worden langzaam klaar gestoomd voor cloud services op onze nieuwe smart TV. Duidelijk is dat smartphones heel wat smarter gaan worden http://www.ft.com/intl/cms/s/0/210864c6-72f9-11e3-b05b-00144feabdc0.html?siteedition=uk#axzz2ptiHSF3P en dat we overal sensoren gaan krijgen en zien in de komend jaren. Maar Google Glass, dat was zo 2013, helemaal uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten