12 januari 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De voorspellingen voor de economische groei in de VS voor het vierde kwartaal (maar ook voor 2014) gaan omhoog. De afgelopen week kwam dit vooral door het sterk meevallende tekort op de handelsbalans, waardoor men ineens 0,5% meer groei ziet.

De olie-export stijgt en de import van olie daalt.

De werkgelegenheidsgroei viel tegen (maar zonder het grote aantal mensen dat vanwege het koude weer zat was het cijfer niet zo slecht, zie plaatje van Strategas), maar toch kon de werkloosheid flink afnemen.

Ook de initial claims voor werkloosheid daalden. In de ISM's ziet men de werkgelegenheid goed groeien. Ook de ADP-cijfers over groei van de werkgelegenheid waren goed. Per saldo blijft de trend van de werkgelegenheidsgroei goed. De groei van de werkgelegenheid zit hem uitsluitend in de voltijdbanen, niet in de part time banen en dat is gunstig (plaatje Strategas).


In februari schijnt de jaarlijkse revisie van het aantal werkende tot een opwaartse bijstelling van 235.000 te gaan leiden. Dan is eindelijk het aantal werkenden boven de top van voor de kredietcrisis. Volgende maand zou de werkgelegenheidsgroei wel eens heel groot kunnen zijn, omdat er zo veel langdurige uitkeringen gestopt zijn en een deel nu elk baantje hoe slecht dan ook accepteert.

Er is overigens een meer constructieve houding in het congres ontstaan om tot een compromis over de sociale uitkeringen en andere overheidsuitgaven komen. De republikeinen vechten hier minder om, men wil de aandacht niet afleiden van de martelgang van Obamacare.

In Europa gaf Draghi aan dat de eurozone er beter voorstaat, maar dat hij toch nog wat extra hulp moet geven met het monetaire beleid. Bij onverhoopte tegenvallers beloofde hij wat extra's te doen.
Ondertussen zijn de rentes in de europeriferie flink gedaald. Het is niet langer en destabiliserend hoge rente in bijvoorbeeld Spanje en Italië.

En men wordt weer positiever over de economische groei in Japan. Men koopt volop auto's, vooruitlopend op de BTW-verhoging. Leading indicators verbeterden.

Het meest optimistische verhaal voor de lange termijn van de afgelopen week: http://awealthofcommonsense.com/future-better-think/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten