14 januari 2014

China wil best wel oorlogje om Spratly eilanden

De laatste tijd hoor je steeds meer over Japan en China die uit nationalistische motieven een flink groter defensieapparaat willen hebben. Japan wil zich ontworstelen aan de grondwet na de Tweede Wereldoorlog die Japan een leger verbiedt dat andere landen kan aanvallen. Abe vindt dat Japan dat recht wel heeft.
China wordt hiervan onpasselijk, erg genoeg om even geen Toyota te kopen.
China is zelf aan het uitvinden hoe ze zo veel mogelijk invloed kunnen hebben op de eilandenrij voor hun kust. Japan beslaat het grootste deel, maar de eilandenrij is langer.

Het meeste herrie is over de Spratly eilanden met hun denkt men grote olievoorraden die ver van de kusten van de buurlanden liggen. China vindt dat het bij China hoort, al lijkt dat onlogisch op de kaart. Het grootste eiland wordt nu bezet door Taiwan (al helemaal onlogisch) en het op een na grootste door de Filipijnen. Op dat eiland Zhongye heeft China zijn oog laten vallen. Dat eilandje van 0,33 vierkante kilometer is net groot genoeg om er vliegtuigen te laten landen, zodat je de omgeving kunt controleren. En the Chinadaily weet te melden dat ze dit best wel militair willen afpakken van de Filipijnen, sinds de Filipijnen zo onhandig zijn geweest om de Amerikanen uit dit gebied weg te jagen, die wilden vanuit koloniale sympathieën de oud kolonie Filipijnen best wel steunen voor de Spratly eilanden, maar nu niet meer, Obama is hier immers niet helemaal in de stemming.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten