5 januari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De aandelenbeurzen zetten eind december nog een spurt in en moesten dat op de eerste beursdag een beetje bekopen. Het optimisme over de economische groei is danig toegenomen en dat verlokte enige haviken bij de FED tot uitspraken over snellere vermindering van QE en zelfs verhogingen van de rente. De reactie op angsten over minder QE zijn voorlopig nog in toom, al ziet men de particuliere belegger wel de Emerging Markets ontvluchten.

Het goede nieuws kwam vooral op rekening van een hoge ISM die op 57 bleef en PMI's in andere landen die allemaal wat beter waren met uitzondering van China en vooral Frankrijk. De wereld industriële cyclus is daarmee sterk en verbeterend.

In de VS geven de high frequency data aan dat de groei in november flink versnelde en wat afzwakte in december. Omdat men nu ziet dat industriële productie en finale vraag in lijn komt met de fraaie PMI's en ISM, beginnen de nodige economen hun groeivoorspellingen voor vooral de VS in 2014 naar boven bij te stellen.

Hogere PMI's, investeringen en een aantrekken van de wereldhandel leiden tot meer optimisme over de winsten.

Politici in de VS lijken geen ruzie te gaan maken over het schuldenplafond en de begroting. Republikeinen zetten in op het onheil van Obamacare, ruzie over schuldenplafonds is electoraal veel minder winstgevend.

De komende week is men vooral benieuwd naar de werkgelegenheidsgroeicijfers (215.000?) en of goed economisch nieuws goed dan wel slecht is voor de beurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten