30 januari 2014

FED: I told you so, this time is different

De FED deed wat ervan verwacht was: vermindering van QE met $ 10 miljard per maand, geen aanpassing van het werkloosheidsdoel en een heleboel zinnen dat ze de rente nog lang niet gaan verhogen als de inflatie te laag blijft en een set van indicatoren voor werkloosheid nog te ongunstig is.

Er was hoop dat de FED nog iets zou doen om de pil te verzachten, maar Bernanke had geen zin om rare fratsen uit te halen. Hij kwam met wat beloofd was en zo waar, er waren geen dissidenten en dat terwijl er enkele nieuwe haviken stemgerechtigd waren.

Een van de grootste anomalieën was dat je altijd aandelen moest kopen op de dag dat de FED iets ging vertellen. Vandaag was dit niet zo. De beurs ging gewoon omlaag op het besluit van de FED.
De beurzen begonnen de dag opgewekt vanwege het kordate optreden van de centrale bank van Turkije. ie maakte korte metten met de speculatie tegen de lira. Enige uren ging de lira zelfs omhoog, om daarna uit angst voor de vermindering van QE door de FED toch weer weg te zakken.

Hilsenrath, het doorgeefluikje van de FED bij de Wall Street Journal, had de wereld al voorbereid op het besluit met de woorden dat de FED nog niet zou willen reageren op de problemen van de Opkomende Landen. Dat woordje nog werd onmiddellijk uitgelegd dat de markten de FED dus eerst duidelijk moeten maken dat er een enorm probleem is in de Emerging markets waar ze straks wel op moeten reageren. Wie weet is de markt zo masochistisch dat die arme Janet Yellen daar straks inderdaad voor moet buigen.

De FED kan zeggen: I told you so. De economie is nu zo mooi aan het aantrekken door quantitative easing en een zeer ruim monetair beleid dat QE verminderd kan worden. Al dat gedoe over veel te optimistische voorspellingen van de FED is overdreven. Straks zie een cijfer voor het vierde kwartaal met een groei boven 3% en in het derde kwartaal was het meer dan 4% en in 2014 ziet het er goed uit voor de economische groei. We waren zelfs veel te pessimistisch over de daling van de werkloosheid. Alhoewel, dat was al lang van te voren voorspeld door Janet Yellen. Die zei al lang dat de werkloosheid veel harder daalde dan de participatiegraad. De FED gaat steeds meer zeggen: I told you so.
Maar dat betekent dat de FED behind the curve is, veel te laat de rente gaat verhogen om het inflatiegevaar te keren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten