19 januari 2014

goed nieuws van de afgelopen week: overheidstekort VS bijna binnen Maastrichtnormen, voorlopers ISM omhoog, aandelen niet te duur

Het overheidstekort van de VS is spectaculair verbeterd en zal verder verbeteren tot iets als -2,2% in 2014 (en dat betekent meestal dat beurzen solidair zijn met die verbetering). Het tekort is nu $560 miljard op jaarbasis, ofwel 3,3% van het BNP.

Het plaatje hieronder laat zien dat de koerswinstverhoudingen niet zo extreem zijn, nu 18 op basis van trailing earnings. dat hoeft geen reden te zijn voor een komende koersdaling (waardering is dat toch al zelden). Er is geen reden om slapeloze nachten te hebben nu Kostin van Goldman Sachs via allerlei waarderingsmethoden aandelen te duur vindt en daarmee de afgelopen week weer allerlei oerinstincten wakker maakte om deze bull markt voor aandelen te verkopen.
bron: Strategas: If Preannouncement Ratio Is Any Guide, Tech, Consumer, & Industrials Sectors Poised To Gain; Trennert, 13 Jan 2014

De belangrijkste voorlopers van de ISM,  de Phillyfed, het Empire State survey en de barometer NFIB voor midden - en kleinbedrijf waren alledrie duidelijk hoger dan vorige maand. Samen met de goede ontwikkeling van nieuwe orers betekent dit dat de kansen voor opnieuw een hoge ISM goed zijn. De kern detailhandelverkopen (die ex auto's) was 0,7% hoger en dat is ook een mooi cijfer dat wijst op een verbetering van de finale vraag en ook een goede ISM ondersteunt.
Het kleine beetje rentedaling dat we gezien hebben was vorige week goed voor een stijging van hypotheken om een huis te kopen in de VS (mortgage applications for purchase) van 11,5%.

Enige indicatoren voor de groe van de werkgelegenheid in de VS  waren goed: initial claims voor werkloosheid daalden wat en de JOLTS job openings stegen tot boven de 4 miljoen.

In Japan vlogen de orders omhoog, die voor machine tools zelfs met 28% (een zeer volatiel cijfer overigens). Detailhandelsverkopen stegen eveneens flink, vermoedelijk vooruitlopend op de BTW-verhogingen.

Hershey maakte een 3D printer voor het printen van chocolade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten