16 januari 2014

zo veel bulls, zo weinig beren op de weg, dat loopt verkeerd af of toch niet?

Er zijn wel erg veel bulls en weinig bears. Iedereen is optimistisch over aandelen. Wie moet er nu nog kopen, zodat de koersen nog hoger kunnen worden?
Dat is een van de grootste zorgen van de aandelenvorsers van het moment.
De beren zijn volgens het bovenstaande plaatje ernstig in de minderheid. Er zijn nog wat permabears, maar die worden als rare fossielen gezien en mogen niet langer de officiële visie van de bekende brokers uitdragen.

http://www.ritholtz.com/blog/2014/01/surprising-consensus-on-asset/
Nergens een effectenhuis te zien dat aandelen wil onderwegen ten opzichte van obligaties.

Adviseurs, individuele beleggers, het maakt niet uit, iedereen geeft de voorkeur aan aandelen boven obligaties.

In 2012 en 2013 kreeg je allerlei verkoop sentimentsignalen waarnaar je beter maar niet had kunnen luisteren. Wie op de pieken van overpessimisme koopt in een bull markt zit natuurlijk altijd goed, maar wie verkoopt op de pieken van optimisme doet dan vaak toch geen goede zaken. En de timing van die pieken, dat gaat meestal hopeloos mis. Het sentiment trekt vaak veel verder door dan je denkt (en de aandelenkoersen blijven ook langer dalen en stijgen dan je bedacht had).

.Het zou natuurlijk kunnen dat eind december de piek in het optimisme was. Maar misschien wordt men nog optimistischer of blijft men lang heel optimistisch. Dan stijgt de beurs toch.
 
Hoe kan dit? De sentimentsindicatoren gaan mee met de beurs en de fundamentele indicatoren en thema's. Het zit al in de prijs en het sentiment voegt maar heel weinig extra informatie toe. Als je bijvoorbeeld een regressie doet met het aantal bulls en bears en de stijging van de S&P over enkele weken sinds 2009, dan vind je geen hogere R2 dan 6%.
Het is niet zo simpel succesvol in de S&P te beleggen op sentimentsindicatoren. Je moet een heel goed verhaal hebben waarom het sentiment te optimistisch of pessimistisch is. Op het ogenblik zijn er goede redenen dat er zo veel optimisme is. Dan kan het toch ineens gaan tegenvallen, maar dat is onzeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten