21 januari 2014

Bill en Melinda Gates: arme landen krijgen het snel beter, ontwikkelingshulp helpt fantastisch

Het meest gelezen artikel van de Wall Street Journal is het optimistische verhaal van Bill en Melinda Gates: Three Myths on the World's Poor : Bill and Melinda Gates call foreign aid a phenomenal investment that's transforming the world.

De drie mythes zijn:
1. de arme landen zijn gedoemd om arm te blijven
De laatste decennia zie je ontwikkelingen die heel gunstig zijn voor de armste landen. Vele arme landen groeien heel snel. De inkomens in China zijn sinds 1960 verachtvoudigd, in India verviervoudigd en in Brazilië vervijfvoudigd. En de laatste jaren zijn er ineens grote groeiers in Afrika: de afgelopen vijf jaar waren zeven van de tien snelst groeiende landen in Afrika. In heel veel landen zie je een middenklasse opkomen die een groot deel van de bevolking uitmaken, iets dat Bill en Melinda met eigen ogen zagen bij de Microsoft-vestiging in Mexico. Allemaal arme mensen daar toen en nu stikt het van de middenklassers.

2. ontwikkelingshulp is een verspilling van geld
Ontwikkelingshulp redt levens en helpt economische groei. Hun eigen ervaring is dat ontwikkelingshulp fenomenaal oplevert. Corruptie is op de terugweg, niet weg, maar lang niet zo erg als vroeger. Corruptie is overal, ook in de VS, waar 4 van de de laatste 7 gouverneurs van Illinois opgepakt zijn voor corruptie Ook vinden ze dat ontwikkelingshulp afhankelijk maakt en zelfstandige ontwikkeling in de weg staat. Veel landen zijn via ontwikkelingshulp rijk genoeg geworden om op eigen benen te staan. Kindersterfte is in de armste landen teruggedrongen van 18% in 1960 tot 5% nu en zal 1,6% zijn in 2035.

3. het redden van levens in de arme landen leidt tot overbevolking.
Bill en Melinda gates zondigen enorm tegen de principes van Malthus door zo veel kinderen te redden. Ze krijgen naar het hoofd geslingerd dat daardoor zo'n overbevolking ontstaat dat zelfs de rijke Amerikaanse middenklasser straks van honger dood moet gaan.
Juist de landen met de hoogste kindersterfte hebben de meest explosieve bevolkingsgroei, want je vindt dat je heel veel kinderen nodig hebt om straks met zekerheid nageslacht te hebben. De snel dalende kindersterfte maakt het minder noodzakelijk zo veel kinderen te hebben en dat gebeurt dan ook. Door die lagere kindersterfte daalt juist de bevolkingsgroei.

Bill en Melinda Gates voorspellen dat in 2035 de meeste mensen in de wereld middenklassers zullen zijn en dat er op een paar uitzonderingen na er geen echt arme landen meer zullen zijn. 


Natuurlijk zijn ze optimistisch over wat je kunt doen met geld om arme landen te helpen. Hun stichting is waanzinnig succesvol.
Overigens zijn de superrijken wel enigszins moreel verlicht iets te doen aan de noden van de armen. Vandaag had je als nieuwsfeitje dat de 85 rijkste mensen in de wereld even veel bezitten als de armste 3,5 miljard mensen op ons planeetje.

Overigens zijn ze niet de enigen die een goede toekomst zien voor de arme landen. Diamandis in zijn boek Abundance legt ook uitgebreid uit dat dit kan als de landen niet gedwarsboomd worden door invoerbeperkingen van het westen en corrupte politici of gekken zoals in Noord Korea of Somalië. Er is een enorme onderschatting van de vooruitgang in veel arme landen in de afgelopen jaren en wat hun vooruitgang in de komende decennia zal zijn.
En ook dat de groei in China met 7,7% bitter teleurstelde, maar die groei is wel even hoog als het hele BNP van Turkije en bijna dat van Indonesië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten