12 januari 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

Na vele weken van vooral meevallend economisch nieuws waren er afgelopen week ook enige tegenvallers. De beurzen kwamen daardoor niet overtuigend positief uit de startblokken in het nieuwe jaar. De werkgelegenheidsgroei in de VS bedroeg maar 74.000 terwijl 200.000 was verwacht. Het koude weer was een belangrijke reden. dat is ook een negatieve factor voor de groei in het vierde kwartaal. Maar het handelstekort kwam veel lager binnen dan gedacht en dat zorgde voor opwaartse bijstellingen van de groei in het vierde kwartaal van ongeveer 0,5%.

De PMI's non manufacturing, de dienstensector, vielen hier en daar tegen, vooral in de VS. In Canada kromp de werkgelegenheid meer dan gedacht, met 45.000. De Canadese dollar dreigt daardoor nog zwakker te worden.

In de VS waren de initial claims voor werkloosheid lager en in de ISM's waren de cijfers voor werkgelegenheid goed, ADP-werkgelegenheidsgroei met 238.000 was ook goed, daarom maakt men zich niet veel zorgen over de groei van de werkgelegenheid. De werkloosheid daalde naar 6,7% door krimp van de beroepsbevolking. De werkloosheid komt volgende maand waarschijnlijk al onder 6,5% en dat maakt de forward guidance van de FED lastig. Ze kunnen royaal blijven omdat de inflatie nog erg laag en stabiel is en de participatiegraad is gedaald tot het laagste niveau in 35 jaar.

De ECB deed zoals verwacht niets. Draghi zag vooruitgang in Europa, maar te weinig om niet nog royaler te worden. Dat zou hij beslist doen bij eventuele tegenvallers.
Bij de FED werd de benoeming van Yellen tot voorzitter officieel goedgekeurd en de nominatie van de alom bewierookte Stanley Fischer als vicevoorzitter is nu officieel.

In Duitsland steeg de inflatie iets en waren de detailhandelsverkopen 1,5% maand op maand hoger.

In China daalde de inflatie van 3 naar 2,5%. China is een van de zorgenkinderen bij strategen, dat kan voor een onverwachte tegenvaller zorgen. Voorlopig lijkt er maar een beperkte afzwakking van de groei te zijn overigens, maar de 8%+ verwachtingen worden toch wel snel vervangen door 7%+ voor 2014.

In Japan stegen de autoverkopen fors en verbeterden de leading indicators iets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten