15 april 2014

het verzonnen land Poyais

The Economist behandelde afgelopen week de grootste financiële crises van de afgelopen eeuwen. De twee grootste waren de Zuiderzeebubbel van 1720 en de krach van 1907, maar daarna had je toch ook wel behoorlijke crises zoals de kredietcrisis en de crisis van 1825.
Die laatste crisis was ontstaan door onverantwoorde kredietverstrekking aan de nieuwe onafhankelijke landen in Latijns Amerika en de mijnen in die landen, terwijl ondertussen Spanje failliet ging door het verlies van al die kolonies.

Wat me aan het verhaal opviel was de door The Economist aangewezen schurk: Gregor Mac Gregor.
Ritholtz verhaalde hier al smakelijk over http://www.ritholtz.com/blog/2013/07/the-fraud-of-the-prince-of-poyais en in Wikipedia staat het verhaal ook uitgebreid.
Mac Gregor was een grotere fantast dan de baron von Münchhausen.
Hij verzon een heel land waar hij de heerser, cacique was.
plaatje via wikipedia van de verzonnen Black River haven in Poyais.

Hij verkocht obligaties en stukken land met als dekking zijn grond in het denkbeeldige land. Het zou 122.000 km2 beslaan aan de musquito coast bij en onder Belize.
Voor drie shilling en drie pennies kon men een acre grond kopen. Dat was toen een weeksalaris in het VK en nog net betaalbaar. Het leek een goede koop en zo verkocht hij veel grond en obligaties.

Hij heeft nooit een cent terugbetaald of rente betaald, d.w.z. Madoff was een buitengewoon deugdzaam mens vergeleken bij Mac Gregor.
In 1823 gingen de eerste kolonisten naar hun nieuwe land. Dat liep uiteraard op een teleurstelling uit, maar dat kwam omdat het gezag van de cacique werd getrotseerd. Poyais bleek geen mooi vruchtbaar land met winstgevende mijnen, maar nog geloofden mensen Mac Gregor. Tot 1837 aan toe verkocht hij grond en obligaties om in zijn levensbehoeften te kunnen voldoen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten