30 april 2014

symmetrisch belonen van vermogensbeheer


Dat plaatje hierboven van Hein de Kort in het FD is naar aanleiding van het bijbehorende verhaal van PGGM/Borgdorff die vermogensbeheerders wil straffen voor underperformance. Bonussen als het goed gaat en geen kortingen als het slecht gaat, dat hoort niet.

Ik zou zelfs zeggen: straf underperformance zelfs harder als het slecht gaat (ALM benchmark daalt) en beloon outperformance minder als het goed gaat met de benchmark.
In de VS moeten de prestatievergoedingen symmetrisch zijn van beleggingsfondsen (merkwaardigerwijze niet voor hedge funds!) ter bestrijding van moral hazard. Anders nemen ze te veel risico (kop ik win, munt jij verliest is het nu)

Motivatie hiervoor van Borgdorff: onderzoek toont aan dat de gemiddelde vermogensbeheerder geen waarde toevoegt. Indexeren levert vaak meer op.

Commentaar Nagtegaal: diverse vermogensbeheerders verdienen veel meer dan de bestuurders die uiteindelijk voor de beleggingen verantwoordelijk zijn. Toptalent is ook bij vermogensbeheerders voor een appel en een ei aan te trekken tegenwoordig. Dus ophouden met die beloningen.
Dat is weer iets te kort door de bocht, want door afschaffing bonussen zie je wel een uittocht van talent naar Londen. Willen we echt onze financiële sector uitkleden en vervangen door laagverdieners?
Maar met de hoofdboodschap ben ik het wel eens: meer symmetrisch belonen. En waarom ook niet ook voor bestuurders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten