30 april 2014

a good soldier never retires

http://www.zerohedge.com/news/2014-04-28/average-retirement-age-america-hits-record-high
Amerikanen beginnen langzaam in te zien dat ze niet met pensioen kunnen en in grote getalen zullen moeten doorwerken. Alleen onder de 30 denkt nog 15% voor hun 55-60ste met pensioen te kunnen gaan, bij ouderen is die hoop vervlogen.
In de commentaren op het stuk van zerohedge staan heel wat ontmoedigde werkende bejaarden die Vietnamveteraan zijn en sindsdien niets meer van het leven verwachtten. Sommigen vragen om uitleg wat een pensioen is. Anderen vinden pensioen eigenlijks iets heel raars. Sommigen wijzen op profiteurs als hun oma die al met 60 met pensioen ging en tot 87 pensioen bleef trekken: 31% van haar leven, te gek om los te lopen volgen generatie X. Anderen zien het als iets dat vooral de NAVO-landen heeft getroffen. Ze vragen zich wanhopig af hoe een en ander kon gebeuren. Was het de te goedkope energie? De marketing die je hersenspoelde dat je moest consumeren, shoppen until you dropte?

Maar de echte stijging van de leeftijd dat men met pensioen ging begon pas echt te stijgen na de start van de kredietcrisis met zijn extreem lage rente.
Gevolg: De hele stijging van het aantal werkenden sinds het eind van de kredietcrisis staat op het conto van de ouderen. Er zijn overigens wel veel meer 55-plussers, dus de grafiek vertekent een en ander wel een beetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten