6 april 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De ISM's en de werkgelegenheidsgroeicijfers in de VS bevestigden dat de "soft patch" voorbij is en de groei weer aantrekt boven de 3%.

De ISM manufacturing was mooi gezien de vertraagde ballast van tegenvallende detailhandelsverkopen in de vorm van een kleine voorraadcorrectie. Dan is 53,7 een mooi cijfer.

De werkgelegenheidsgroei was goed gemeten aan de plotselinge stijging van het aantal gewerkte uren (aggregated hours), deels ook vanwege het einde van het koude weer. de bijstellingen in de vorige maanden waren positief, de participatiegraad steeg terwijl de beroepsbevolking steeg.

In China viel de PMI tegen voor de industrie (niet voor de diensten). Dit bedeigde het groeidoel van 7%+ voldoende om een mini-stimulus aan te kondigen, net als vorig jaar gebeurde (=weer heel wat extra spoorwegen etc.). Omdat de inflatie laag is, kan de centrale bank royaal zijn.

De FED verliest zijn meest prominente havik, de beste uitdrager van de noodzaak van financial stability (=QE weg) Stein, die weer les gaat geven op Harvard. Voorlopig kunnen er maar vier gouverneurs stemmen, dus Yellen kan nu haar zin krijgen.

Draghi stond zowaar open voor QE als het nodig zou zijn. De ECB probeert iets te doen tegen de te lage inflatie en te dure euro.

Cardiff Garcia http://ftalphaville.ft.com/2014/03/28/1812892/the-capex-call/ gaf 7 redenen waarom de investeringsgroei in de VS moet gaan aantrekken.
o.a. via Sober Look het plotseling fiks aantrekken van de kredietvraag van het Amerikaanse bedrijfsleven.

High frequency cijfers waren goed in de VS http://community.xe.com/forum/xe-market-analysis/weekly-indicators-spring-rebound-continues-edition, autoverkopen trokken fors aan na de koude.

Strategas had uitgezocht wat er met de S&P gemiddeld gebeurde als het eerste kwartaal positief was in een midterm verkiezingsjaar. Sinds 1950. In 100% van de gevallen was er dan een stijging van de S&P van gemiddeld zo'n 16% (nog steeds geen garantie, maar toch een aardig weetje).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten