13 april 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Enkele beurzen zoals de Nasdaq kregen het behoorlijk te verduren in de afgelopen week. Momentumaandelen zoals de internetaandelen, biotech kregen klappen. In de rest van de wereld viel een en ander veelal mee. De dreiging van Rusland om de Russen in de Oekraïne te helpen via grote troepenconcentraties en protesten in Oost Oekraïne hadden weinig invloed op de beurzen, al is daardoor de roebel erg zwak.

Het economisch nieuws was goed in de VS. De initial claims voor werkloosheid daalden tot 300.000, het aantal vacatures steeg behoorlijk. NFIB small business optimism steeg, consumentenkrediet steeg duidelijk, aantal hypotheekaanvragen omhoog, het consumentenvertrouwen (University of Michigan) ging omhoog. Het overheidstekort over maart daalde zeer flink.  De producentenprijzen stegen 0,5% over maart.

In China vielen de handelscijfers tegen, maar men twijfelt aan de betrouwbaarheid en legt het niet te negatief uit.
In Europa verbeterden de handelsbalansen van Duitsland en Frankrijk.
De industriële productie steeg een mooie 0,9% in het VK over februari.

De notulen van de FED zorgden voor meer optimisme over een nog langduriger zeer royaal monetair beleid. Mede door de slechte beurzen daalde daarom de rente.

Griekenland kon voor het eerst in jaren met succes een nieuwe staatsobligatie uitgeven.
In Frankrijk komt wetgeving waardoor het moeilijk wordt e-mail van je bedrijf na werktijden te lezen. Men heeft nog geen zin het begrotingstekort onder de 3% te laten dalen in 2014 en voor 2015 lijkt het animo ook niet groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten