20 april 2014

goed financieel nieuws van de afgelopen week

Het economische nieuws vanuit de VS was de afgelopen week heel goed. De industriële productie was met 0,7% sterk in maart en na herziening zeer sterk (0,5% erbij naar +1,4%) over februari). Een en ander werd wel geholpen door de hogere productie van de nutsbedrijven vanwege het koude weer. Maar de bezettingsgraad steeg door de acceleratie van de industriele productie behoorlijk en dat noodzaakt tot meer investeringen (en dat gaat ook gebeuren gezien de versnellende kredietgroei).
De detailhandelsverkopen waren ook zeer goed met +1,1%, veel beter dan verwacht.
Met de voorlopende indicator van de orders van Strategas zit het ook snor.
Initial claims voor werkloosheid waren voor de tweede keer zeer laag, maar net boven de 300.000. Vorige week verwachte men door moeilijke seizoencorrecties vanwege Pasen dat deze keer de claims veel hoger zouden worden. Niet dus en de claims lijken op weg naar cijfers beneden de 300.000.
Het Beige Book van de FED liet een aantrekkende groei zien, nog niet sterk, maar wel een duidelijke rebound in de districten aan de Oostkust.
De havens aan de westkust hadden het zeer druk. Spoorverkeer was sterker, hotels hadden het het drukste sinds 2000. De inflatie is weer een beetje aan het stijgen (voedsel, benzine, huren), maar blijft te laag in de ogen van de FED. Kortom het gaat goed in de VS.

De speech van Yellen werd als teken gezien dat de FED royaal blijft, al duiken er wel nieuwe onzekerheden op over de guidance.
Het winstseizoen is redelijk gestart, maar ik had er eigenlijk iets meer van verwacht, vooral betere forward guidance.
Met Rusland valt toch te praten en als je ze maar hun zin geeft, neemt de spanning af (zo leerde Chamberlain al).
De economische groei van China was laag, omgerekend zo'n 5,9% volgens JP Morgan, maar men had gevreesd voor nog lager
In Europa ging de rente in Griekenland onder de 5%.

Al met al was dit genoeg goed nieuws om de beurs omhoog te krijgen, inclusief de momentumaandelen die het plotseling zo zwaar te verduren kregen. Men reageert weer positief op goed economisch nieuws.

Het plaatje van Scott Grannis laat de Goldilockssituatie zien: oplopende bezettingsgraad en een vergeleken daarbij te lage reële FED-rente die voorlopig te laag blijft. Dat zijn meestal goede tijden voor beurzen.

 Desondanks werden de beleggers in de sentimentspeilingen pessimistischer. De wall of worry is weer groter. Dat is gunstig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten