9 april 2014

Gaat Modi genoeg winnen

 
 
Modi stond op de voorkant van The Economist. Gelovers in de contraire covers theorie vinden dat een slecht voorteken voor Modi. En dat hoopt The Economist ook overigens.

The Economist wijst op het extreme hindoekarakter van Modi. Hoe hij niet in ging op waarom hij het onvoorstelbare geweld tegen moslims niet kon stoppen in 2003 in Gujarat en vindt daarom dat India een beter leider verdient en dat zelfs een zak prinselijke lucht als Gandhi beter is.

 Dat veroorzaakte duizenden (! Dit is onvoorstelbaar veel voor zo’n kwaliteitsarm hoofdartikel. Er zijn kennelijk heel wat mensen uit India die The Economist lezen!) commentaren die het in overgrote meerderheid voor Modi opnamen. (Veroordeel India niet als de helft op Modi stemt, er is niets mis met hindoenationalisme, Modi kon er niets aan doen gegeven de bureaucratie, hij heeft zijn leven gebeterd, waarom klaagt the Economist niet op razzia’s onder het bewind van de Congress Party  met eveneens erg veel slachtoffers etc.)


De komende maand worden in India in negen fases de grootste verkiezingen uit de wereldgeschiedenis gehouden. 815 miljoen mensen mogen stemmen tussen 7 april en 12 mei en men ziet deze verkiezingen als heel belangrijk: kiest men voor de vernieuwing en minder corruptie van Modi of voor de vertrouwde Gandhi-prins zonder bewezen kwaliteiten van de Congress Party die al bijna 60 jaar (niet onafgebroken) de lakens uitdeelt en beter valt op het platteland en bij de moslims of is men die grote partijen zat en kiest men voor iets heel anders.

Toch, alles draait om een grote verkiezingsoverwinning van Modi (meer dan de 210 zetels die nu ingeprijsd zijn) volgens de analyse van Morgan Stanley en ik denk dat ze gelijk hebben.
De Congrespartij gaat voor het platteland, de jeugd voor toekomst als middenklasse in de steden. Alleen Modi kan de noodzakelijke hervormingen doorvoeren en zorgen voor meer urbanisatie.


Een kleinere overwinning zal slecht zijn voor de beurzen, een nog grotere overwinning goed. De poll cijfers zijn niet erg betrouwbaar, het platteland is ondervertegenwoordigd in de steekproeven. Dat platteland stemt op de Congress Party en niet zonder reden. Zelfs de exit poll cijfers die op 12 mei komen zijn nogal onbetrouwbaar. Pas na 16 mei komen de echte cijfers.

Er zijn deze keer heel veel nieuwe jeugdige stemmers en die zullen een beter toekomstperspectief willen dan de Congress Party voor houdt: hogere inkomens voor het platteland en alles zo veel mogelijk bij het oude latend, inclusief corruptie. Er is nu te veel ontevredenheid.

De recente polls wijzen eensgezind op een groeiende populariteit van Modi, op iets meer dan 210 zetels. Maar gezien wat er de vorige keren gebeurde vergeleken met de polls is dat geen enkele garantie voor een betere uitkomst voor de BJP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten