27 april 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De goede winstcijfers en toenemend vertrouwen in betere economische groei zorgden voor hogere koersen totdat de cijfers over de huizenbouw in de VS wat tegenvielen en Poetin iets te veel dreigende taal begon uit te slaan.
Mijn basisscenario is dat hij geen militair avontuur gaat beginnen, maar wel de Oekraïne ontregelt en daarmee sancties aan zijn broek krijgt die Rusland in een recessie doen belanden. Dat laatste wil Poetin natuurlijk niet, al gelden voor Oekraïne andere dan economische regels. S&P verlaagde de kredietwaardigheidsbeoordeling naar BBB- met negative outlook. Al met al lijkt het er toch op dat de beurs zich iets meer van Rusland lijkt te gaan aantrekken.

Het gonsde van overnamegeruchten, zoals Pfizer dat een oogje laat vallen op Astra Zeneca, Alstom. Apple had goede cijfers en er komt een 7:1 split. Het bedrijfsnieuws was overwegend vriendelijk.

In Duitsland steeg de IFO naar grote hoogte en ook expectations deden weer mee aan de stijging. De voorlopige PMI was met 56,3 sterk en in de meeste landen in Europa (maar niet in Frankrijk) was er verbetering. Het groeiherstel zet door in Europa. In Spanje was de economische groei in het eerste kwartaal 0,4% (0,3% verwacht).
In China steeg de flash PMI van 48 naar een nog steeds zwakke 48,3.
In Japan waren de omzetten in maart in de supermarkten hoog, vooruitlopende op de BTW-verhoging.

In de VS bevestigde de FED Chicago Activity Index (samenvatting van 85 surveys) dat de soft patch na een zeer zwak januari voorbij was in februari en maart. De leading indicators stegen 0,8% in maart en dat is fors na de ook al mooie 0,5% over februari. Verkopen nieuwe huizen zetten met een onverwachte grote daling een domper op het verhaal over de huizenmarkt. Het was aanleiding voor sommige economen hun groeiverwachting voor het eerste kwartaal (komt woensdag) te verlagen richting 1%. Initial claims voor werkloosheid stegen een tegenvallende 24.000 naar 329.000. Orders voor duurzame goederen stegen 2,6% in maart na een ook sterke 2,2% over februari. Het consumentenvertrouwen (University of Michigan) trok aan van 82,6 naar 84,1.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten