22 april 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Eigenlijk heb ik weinig toe te voegen aan de post over goed economisch nieuws van de afgelopen week: het meeste economische nieuws was goed tot zeer goed.
De beurzen stegen op het goede economische nieuws en de speech van Yellen, al is het commentaar op dat laatste niet goed voor de koersen de komende tijd. Het winstseizoen nadert zijn drukste week. De vorige week waren de winstcijfers redelijk, maar vergeleken met de cijfers van vorig jaar eigenlijk wat tegenvallend (namelijk gemiddeld niet hoger). De soft patch krijgt uiteraard de schuld.

In de VS viel de productiegroei over maart mee, maar vooral ook de opwaartse herziening over februari met bijbehorende opwaarste herziening van de bezettingsgraad geeft toch wel duidelijk aan dat de VS de soft patch heeft verlaten. Dit betekent een aantrekken van de investeringsgroei.
Ook de groei van de detailhandelsverkopen was sterk na de slechte cijfers van de wintermaanden. High frequency cijfers over transport zijn zeer sterk. Initial claims voor werkloosheid bleven zeer laag op 304.000 na het zeer lage cijfer van 302.000 vorige week. Deze week bleven de initial claims laag, terwijl analyses over late Pasen etc aangaven dat dit niet hoorde te gebeuren. Mijn collega Steven Bell voorspelt al enige tijd dat de claims onder de 300.000 zullen komen en ik denk dat hij gelijk krijgt.
De voorlopende surveys voor de ISM waren zeer gunstig voor de Phillyfed en de SLIM van Strategas, het minder belangrijke Empire Survey van New York was wel wat zwakker.
Het Beige Book, de barometer van de economie voor de FED, was iets optimistsicher over de groei in de VS. Ze zagen een opleving van de groei in de door de koude bevangen districten aan de Oostkust.
De inflatie was ietsje hoger dan verwacht op stijgende huren, benzineprijzen en voedselprijzen.
NAHB, het sentiment van de huizenbouwers trok 1 punt aan tot 47, iets minder dan verwacht.

De groei van China was in het eerste kwartaal 7,4% op jaarbasis, om te rekenen naar 5,9% over het eerste kwartaal volgens JP Morgan of nog lager volgens Lombard Street. Dat viel mee vergeleken met de wel zeer zwartgallige verwachtingen voor China. De geldgroei zwakte af, maar de kredietgroei werd daarentegen sterker.

In Duitsland viel de sterk met de beurzen correlerende vertrouwensindicator ZEW iets terug. In het VK daalde de werkloosheid met 0,3% onder de voor QE magische 7%. De loonstijging accelereerde (van 1,4 naar 1,7% op kwartaalbasis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten