24 april 2014

de Great Moderation is terug in de VS

Goldman Sachs opperde het al begin april:
Himmelberg en Richers: Did the Great Recession derail the Great Moderation? Probably not. Vooral de groei van de werkgelegenheid is heel erg stabiel volgens hen.
the return of the great moderation
en in de New York Times had men er ook een artikel over  http://economix.blogs.nytimes.com/2014/04/11/the-great-moderation-is-back/?_php=true&_type=blogs&_r=0
Furman, baas van de Economic Council van de president zat vol vuur te vertellen dat de Great Moderation in tijden van economisch herstel gewoon terug was. De Great Recession heeft daar niets aan veranderd.
Furman schrijft dat toe aan de monetaire politiek. Schokken wren er immers volop in de afgelopen jaren zoals de eurocrisis en orkaan Sandy.
Consumptie groeide traag maar gestaag.
De Great Moderation kende vooral uiteindelijk te veel leverage omdat banken geloofden in het alge risico. Dat kan nu weer gebeuren. Banlken kunnen als gekken krediet gaan verlenen. De laatste maanden zie je een behoorlijke versnelling van de kredietgroei. Dat kan doorzetten als de banken opnieuw geloven in lage volatiliteit, eeuwig durende stijging van de huizenprijzen, laag blijvende werkloosheid, tweeverdieners die niet allebei werkloos zijn etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten