12 april 2014

themarotatie naar waarde in de VS en naar bedrijven met veel omzet in Emerging Markets in Europa volgens Oppenheimer

Na de nodige schampere opmerkingen van collega's waarom themarotatie zorgt voor volatiliteit en dus lagere beurskoersen ga ik toch door met aanwijzingen voor themarotatie als een van de grote verklaringen voor de zwakte op de beurzen.
Oppenheimer van Goldman Sachs had twee interessante plaatjes over de themarotaties in de VS en Europa.
In Amerika heb je een zeer plotselinge instorting van momentumaandelen, per definitie na enige tijd beslist geen value meer. Daar heb ik al de nodige keren over geblogd.
In Europa is die omkeer van groei naar waarde helemaal niet zo duidelijk. We hebben in Europa ook niet of nauwelijks van die aandelen die de fantasie op hol doen slaan zoals de internetaandelen in de VS of Tesla, Netflix, biotech.
In Europa hebben we geen hoog opgeblazen fantasieën over internetaandelen en de biotechaandelen stellen niets voor. Wat we wel hebben is multinationals die buitengewoon veel verkopen in Emerging Markets. Europa is veel meer die kant op gegaan dan de VS. Die aandelen met veel omzet in Emerging Markets deden het jarenlang geweldig, vaak zelfs beter dan aandelen Emerging Markets. In 2013 keerde die trend spectaculair in Europa. Je moest een draai maken naar de aandelen van de Europa periferie, vooral die prachtige Griekse aandelen met hun uitzicht op enorme verbetering van de economische groei (die veel minder negatief zou worden, met als gevolg enorm dalende rentes) of Spaanse en Italiaanse prachtaandelen.
Het lijkt er nu op dat samen met de switch van groei naar waarde in de VS er in Europa een switch terug naar die aandelen met veel omzet in Emerging Markets plaats vindt.
Overigens doen aandelen Emerging Markets het de laatste dagen relatief goed, ondanks de kelderende verwachtingen voor de groei in het eerste kwartaal in China en de oorlogstaal die tsaar Poetin de Grote uitslaat.

[N.B. ik toetste eerst Putin in in plaats van Poetin en Word komt dan onmiddellijk met tekstsuggestie puin, niet helemaal zo slecht]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten