16 april 2014

de grote daling van het Amerikaanse begrotingstekort

Strategas had een heel verhaal dat het begrotingstekort van de VS zo enorm daalt. Het is nu zo veel gedaald dat het als percentage van het BNP bijna even laag is als dat van Nederland. Dat komt door de zwaar meevallende belastingopbrengsten, terwijl de republikeinen met succes de overheidsuitgaven weten af te knijpen. Op lokaal niveua gaan de opbrensgten ook meevallen.
De asset economy gooit alleen al vanuit de beurs $100 miljard bij de fiscus extra in de schoot in 2014 (Dat is meer dan de consensus denkt en het voorzichtige budget office mag begroten). Op lokaal niveau helpen de hogere huizenprijzen.
 
De asset economy zorgt voor verrassend hoge belastinginkomsten (à la wat in de Clintonjaren gebeurde). Het verhaal is dat er nu verkiezingen zijn en de gouverneurs deze keer een extra tandje bij moeten zetten om hun impopulariteit te verminderen. D.w.z. ze gaan met geld strooien op lokaal niveau in de tweede helft van het jaar. Na jaren van terugdringen van tekorten op deelstaatniveua zijn er overschotten ontstaan en nu kan men de uitgaven weer meer laten groeien dan de inkomsten voor het goede doel van herverkiezing. Dat zit niet voldoende in de consensus voor economische groei.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten