18 mei 2014

de rentedaling

Al enige tijd zie ik de versnellende rentedaling met verbazing aan.
En ik niet alleen, bijna iedereen. Iedereen wist het toch zo zeker, de rente ging stijgen.
Op dit punt van de cyclus (mid cyclus) gebeurt dit altijd. De recessiezorgen zijn achter de horizon verdwenen en er is al geruime tijd een daling van de werkloosheid en stijging van de werkgelegenheid, vooral in de VS.
De centrale banken zijn ons voor aan het bereiden op de eerste renteverhoging. Het VK mag het startschot lossen, maar Yellen zal gedwee volgen.
De reële rente staat absurd laag, alsof het rendement op eigen vermogen van ondernemingen op een dieptepunt staat, terwijl het andersom is. In Amerika lijkt het erop dat men weer meer huizen gaat kopen na een wat langer dan gedachte pauze. Er zijn meer overnames en men leent nog steeds geld om eigen aandelen terug te kopen. Er komt meer kredietgroei, minder kooplust van de FED.
De inflatie is aan het stijgen in de VS, niet ernstig, maar wel steeds duidelijker. De droogte zorgt voor hogere voedselprijzen, de huren stijgen en bij de laatste CPI cijfers waren de kosten voor gezondheidszorg 0,3% hoger vorige maand. Producentenprijzen zijn behoorlijk aan het stijgen.

En toch daalt de rente. De nu meest genoemde reden is dat vrijwel iedereen vanwege gedachtes als bovenstaand onderwogen zat. Daardoor is er een enorme short covering nodig geweest en misschien nog wel even gaande.
Daarna noemt men als belangrijkste reden dat Amerikaanse pensioenfondsen ijverig lange obligaties aan het kopen zijn om zo hun renterisico terug te brengen.
Verder was de Russische staat klaar met het verkopen van Amerikaanse staatsleningen en zorgde een kapitaalvlucht van naar men zegt € 200 miljard van rijke ingezetenen naar Londen voor aankopen in plaats van verkopen van Amerikaanse leningen.
Hedge fundsen waren wat extra Amerikaanse leningen aan het kopen volgens o.a. Gundlach toen de tienjaarsrente in Spanje en Italië onder die van de VS zakte.
Het begrotingstekort gaat goed omlaag in de VS, al zijn de meest recente belastingontvangsten voor het eerst in een jaar wat tegenvallend. Dat helpt de rente ook iets omlaag.

Verder waren er de ondersteunende verhalen van banken  voor rentedaling. De nominale groei van het BNP zit in een dalende trend en yellen moet het daarom niet in haar hoofd halen de rente naar 4% te willen verhogen, want je zit dan al eerder in een recessie. 3,5% is genoeg volgens Goldman Sachs/ JP Morgan. Pimco deed er nog een schepje bovenop met hun scenario van het Nieuwe Neutraal en stelt dat 2% ED rente wel hoog genoeg is voor 2020. Morgan Stanley en anderen zeggen dat de FED de rente veel later dan in het derde kwartaal 2015 gaat verhogen, eerder ergens eind 2016 of 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten