26 mei 2014

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


 Het was een rustige week op de beurzen, de VIX tikte bijna laagterecords aan. Dat was gunstig voor credit spreads en aandelen ex FTSE100. In Azië vond de beurs duidelijk de weg omhoog, India nog steeds voorop. De lange rente steeg, aan de korte kant was er eerder rentedaling. Dat laatste op grond van meer geloof dat de FED deze keer de rente langzamer dan normaal gaat verhogen, zoals o.a. FED gouverneur Dudley zei. Het meeste indruk maakten de uitspraken van Bernanke vorige week dat hij in zijn leven nooit hogere FED- rentes dan 4% zal zien.

De uitslagen van de Europese verkiezingen wijzen op veel ontevredenheid, na jaren slechte groei niet verwonderlijk. Frankrijk was onder de indruk van de grote zege van het Front National en in Griekenland wonnen voor de beurs gevaarlijke partijen als Syriza en de Gouden Dageraad. In het VK won UKIP 27% van de stemmen. Wilders stak erg af met zijn verlies.

In de VS stegen de initial claims voor werkloosheid weer behoorlijk, maar het niveau blijft laag genoeg voor daling werkloosheid. De initial claims zijn vrij volatiel de laatste tijd. De huizenmarktcijfers waren beter (hogere verkopen nieuwe en bestaande huizen), maar de sombere verhalen over de huizenmarkt overheersten (Zillow signaleerde langdurig slechte huizenmarkt voor goedkope huizen http://www.forbes.com/sites/erincarlyle/2014/05/20/9-7-million-americans-still-have-underwater-homes-zillow-says/ ). De lagere hypotheekrente moet gaan helpen. De leading indicators zetten hun opmars met 0,4% voort. Een en ander wijst op ongeveer 4% groei in het tweede kwartaal. De Chicago FED Indicator, een samenvatting van 85 indicatoren, werd negatief over april.

In Duitsland was de IFO iets lager, maar nog steeds goed voor duidelijk meer dan 2% groei. In het VK meldde men 0,4% inflatie over de maand april. Detailhandelsverkopen bleven zeer sterk over april.

In Japan viel de daling van de omzetten in de supermarkten in april mee, orders voor nieuwe machines bleven zeer sterk. Precies zoals de Bank of Japan al zei en men begint nu toch wel heel bang te worden dat deze niets extra’s gaat doen in de komende maanden.

In China begint de Citigroup Economic Surprise Index flink te herstellen, maar is nog steeds bedroevend erg negatief. De HSBC PMI herstelde van 48,1 naar 49,7.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten