6 mei 2014

de onverdroten dalende rente

Bill Gross
had een heel verhaal dat de structurele rente van de FED geen 4 maar 2% moet zijn. Bij zo veel schulden in de economie kan men geen 4% aan. Na 2020 prijst men 4% in, dat zou in 2020 maar 2% moeten zijn.
Veel economen geven hem gelijk. Zelfs Warren Buffett begint het vertrouwen te verliezen in een herstel van de Amerikaanse huizenmarkt. Men wordt somberder over investeringsgroei op lange termijn.
Een en ander betekent een doorgaan van de financiële repressie. Er is geen deflatie. Daarbij horen lagere geëiste rendementen. De FED  rente kan voorlopig 2% of lager zijn.

Gross stelt dat men geleidelijk lagere geëiste rendementen zal moeten hanteren. Dit kan leiden tot hogere koersen.

Er waren gisteren ook verhalen dat bepaalde centrale banken meer Amerikaanse leningen blijven kopen.
Overigens, alleen de FED al zorgt voor schaarste aan de lange kant.
Ook de Amerikaanse pensioenfondsen zouden $300 miljard in lange staatsleningen moeten stoppen en dat is moeilijk bij slechts $642 miljard uitstaande leningen aan 20+ jaar staatsleningen, waarvan de FED een groot deel bezit.

Verder heeft het vertrouwen in meer dan 2,5% groei grote klappen opgelopen van het 0,1% groeicijfer over het eerste kwartaal. Dit leidde tot lagere rentes zelfs bij een sterk meevallende groei van de werkgelegenheid.
Aan de inflatieverwachtingen ligt de daling niet op het ogenblik

1 opmerking:

  1. Als werkelijk niemand hogere rentes voorspelt, dan moet de rente toch omlaag. Hedge je renterisico toch 100% pensioenfondsen!

    BeantwoordenVerwijderen