6 mei 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De belangrijkste indicatoren voor de groei in de wereld, de PMI's en de groei van de werkgelegenheid in de VS vielen reuze mee.

Niet alleen de PMi's voor de industrie vielen gemiddeld mee, maar ook die voor de dienstensector bevestigden de stijgende lijn.

Vriend en vijand waren verbaasd over de groei van 288.000 van de werkgelegenheid, boven de hoogste schatting van de verzamelde pundits van Bloomberg. De werkloosheid daalde in de VS van 6,7 naar 6,3%. Ondertussen stegen de arbeidskosten (ECI) nauwelijks, d. w. z. Yellen hoeft voorlopig nog niet op de rem te trappen.

Republikeinen moeten ervan kwijlen dat de werkgelegenheid in de private sector eindelijk een all time high heeft bereikt, maar dat het aantal ambtenaren nog steeds beneden het niveau van voor de crisis zit. Volgende maand wordt voor de hele werkgelegenheid weer het niveau van voor de kredietcrisis overtroffen.

Goldman Sachs, Hatzius c.s., hadden een heel verhaal dat de participatiegraad niet allen gedaald was vanwege demografische redenen. Veel mensen gaven het op om nog aan het werk te komen na de kredietcrisis en gingen maar met pensioen, lieten zich in de WAO stoppen of studeerde maar wat langer door.
De participatiegraad gaat niet verder dalen vanwege demografische redenen volgens GS. Er was een trend dat ouderen langer bleven doorwerken voor de kredietcrisis losbarstte. Dat werd ruw verstoord. In de komende jaren komt de oude trend terug. 

Ook komen er weer minder mensen in de WAO, de trend van stijging sloeg vorig jaar al om. Dit betekent dat de beroepsbevolking flink gaat stijgen in de VS en dat het lang gaat duren voordat de werkloosheid zo laag wordt dat iedereen flinke loonstijging zal kennen. Nog een hele tijd Goldilocks dus voor een hele tijd.

Het herstel in de europeriferie zet door. Portugal meldde al dat ze voorlopig geen extra financiële steun van Europa hopen nodig te hebben. De rente in Spanje en Italië staat op all time lows. De beurzen van Portugal en Italië zijn de sterren van 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten