20 mei 2014

India en Modi

De basis van de verkiezingsoverwinning van Modi was de enorme groei van deelstaat Gujarat dat hij 13 jaar lang op Chinese wijze deed opstoten in de vaart der volken. De groei waas er veel hoger en met 5% van de bevolking van India zorgde Gujarat nu voor 15% van de industriële productie en 22% van de export van India.
De industrialisatie van India was buiten Gujarat de laatste jaren (plaatje FT) erg in het slop gekomen.

Modi heeft nu de meerderheid in het lagerhuis, maar niet bij het hogerhuis. Dit kan heel wat hervormingen tegenhouden. Men verwacht daarom niet dat de economische groei snel kan aantrekken. Maar het is onduidelijk of de individuele staten wel zo uit zijn op extra lage groei of dat ze mee willen gaan met de hervormingen van Modi. Het recept van groei van gujarat is eenvoudig: veel investeringen in infrastructuur en veel investeringen door het bedrijfsleven, het Chinese recept. Men weet dat dit ook buiten Gujarat werkt.
Vergeven zijn de misdaden tegen de mensheid die Modi gepleegd heeft door een oogje dicht te knijpen toen een volksopstand na een paar honderd hindoedoden 10.000 islamieten het loodje mochten leggen. Modi was daarom ongewenst in de VS. maar als staatshoofd mag je gerust misdaden tegen de mensheid gepleegd hebben, dus hij is nu van harte welkom volgens Obama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten